Kevin Schijven Kevin Schijven
10/12/2020 19:44 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/12/2020 19:44

Gaat Bitcoin (BTC) de heerschappij van de dollar (USD) beëindigen? Morgan Stanley directeur schat kans groot in

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Gaat Bitcoin (BTC) de heerschappij van de dollar (USD) beëindigen Morgan Stanley directeur schat kans groot in

Ruchir Sharma, hoofdstrateeg bij de grote Amerikaanse bank Morgan Stanley, waarschuwt dat cryptocurrencies als bitcoin (BTC) de heerschappij van de dollar kunnen beëindigen. Dat stelt hij in een opiniestuk in de Financial Times, gepubliceerd op 9 december:

Einde USD heerschappij

Sharma begint zijn stuk over de dominantie van de Amerikaanse dollar (USD), die nu al meer dan 100 jaar duurt. Volgens de strateeg heeft dit de Amerikaanse regering te zelfverzekerd gemaakt; de Amerikanen denken dat ze geld kunnen blijven printen zonder gevolgen.
Het bijdrukken van fiatvaluta is dit jaar in een enorme versnelling terecht gekomen vanwege het coronavirus. Toch lijkt geen enkele valuta een bedreiging te zijn voor deze dominante status van de Amerikaanse dollar.
Behalve cryptocurrencies, zegt Sharma. Uit angst voor een dalende dollar hebben veel mensen dit jaar bitcoin gekocht. De prijs van bitcoin is sinds maart “verviervoudigd,” zegt Sharma.

De heerschappij van de dollar zal waarschijnlijk eindigen wanneer de rest van de wereld het vertrouwen begint te verliezen dat de VS zijn rekeningen kan blijven betalen. Dat is hoe dominante valuta in het verleden zijn gevallen. Het bijdrukken van geld zal waarschijnlijk doorgaan, zelfs als de pandemie voorbij is.

Bitcoin ook een betaalmiddel

Sharma zegt dat bitcoin binnenkort niet alleen een oppotmiddels meer zal zijn, maar wellicht ook als betaalmiddel gebruikt gaat worden:

Bitcoin begint ook vooruitgang te boeken met zijn ambitie om de dollar als ruilmiddel te vervangen. Tegenwoordig worden de meeste bitcoins aangehouden als investering, niet gebruikt om rekeningen te betalen, maar dat is aan het veranderen.

Kleinere bedrijven beginnen bitcoin te gebruiken in de internationale handel, met name in landen waar dollars moeilijk verkrijgbaar zijn (zoals Nigeria) of de lokale valuta onstabiel is (Argentinië).

En in de afgelopen weken zijn PayPal en zijn Venmo-dochter begonnen met het opslaan van bitcoin met het oog op het accepteren ervan als betaling volgend jaar.

Sharma hoopt dat deze opkomende populariteit van crypto dient als een waarschuwing en zegt dat een alternatief voor de dollar er hoe dan ook aankomt:

De stijging van Bitcoin kan nog steeds een zeepbel blijken te zijn, maar zelfs als deze knapt, zou de toevloed naar cryptocurrencies dit jaar moeten dienen als een waarschuwing voor overheidsgeldprinters overal, vooral in de VS.

Ga er niet vanuit dat uw traditionele valuta de enige waarde- of ruilmiddelen zijn die mensen ooit zullen vertrouwen. Technisch onderlegde mensen zullen waarschijnlijk niet stoppen met zoeken naar alternatieven, totdat ze er een hebben gevonden of uitgevonden. En ingrijpen om digitale valuta te reguleren, zoals sommige regeringen al overwegen, zou deze populistische opstand alleen maar kunnen versnellen.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie