Thom Derks Thom Derks
17/04/2024 12:12 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/04/2024 11:20

Geen ‘zachte landing’ meer voor economie VS: de impact op Bitcoin

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Geen 'zachte landing' meer voor economie VS: de impact op Bitcoin

Foto: Bukhta Yurii/Shutterstock

De Amerikaanse centrale bank begon in maart 2022 met het verhogen van de rente om de inflatie terug te brengen naar 2,0%. Als de centrale bank daarin zou slagen zonder een recessie te veroorzaken, dan spreken we van een zachte landing.

Lange tijd leek de Amerikaanse centrale bank op die zachte landing af te koersen, maar nu leeft plotseling de inflatie weer op. Sinds januari is de kans op een “geen landing” scenario toegenomen van 7% naar de huidige 36%, zo blijkt uit een onderzoek van Bank of America.

Wat betekent deze ontwikkeling voor de bitcoin koers?

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Amerikaanse inflatie blijft problematisch

Het moge duidelijk zijn dat de inflatie momenteel niet de richting opgaat waar de Amerikaanse centrale bank op hoopte.

Afbeelding

Net als in de jaren 70 van de vorige eeuw lijkt een “tweede golf scenario” steeds realistischer. Met name de kerninflatie (focus op de dienstensector) is momenteel hardnekkiger dan verwacht (en gehoopt).

De sterke Amerikaanse economie maakt het moeilijk voor de Amerikaanse centrale bank om de inflatie omlaag te drukken. Zolang de consument blijft consumeren en de arbeidsmarkt solide is, lijkt de opwaartse druk op de inflatie niet zomaar te verdwijnen.

Daardoor moet de Amerikaanse centrale bank zijn renteverlagingen uitstellen.

Advertentie

Waarom is dit bullish voor bitcoin?

Het uitstellen van de renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank is op de korte termijn niet bullish voor bitcoin, omdat hiermee de rentes op staatsobligaties stijgen.

Daardoor krijgen investeerders een hoger rendement op Amerikaanse dollars en is het aantrekkelijker om een deel van hun kapitaal te verplaatsen van risico-assets als bitcoin en aandelen naar staatsobligaties.

Dat is waarschijnlijk een belangrijke reden voor de stroperige koersactie van bitcoin van de afgelopen weken. Op de langere termijn hoeft het uitstellen van de renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank echter niet per se bearish te zijn voor bitcoin.

Waarom niet? Omdat de Amerikaanse overheid met een gigantische schuld kampt en het een steeds groter deel van die schuld moet oversluiten op de hogere rentes die momenteel gelden. Daardoor stijgen de rentebetalingen, groeien de begrotingstekorten, nemen de schulden toe en stijgen daardoor de rentebetalingen weer.

Amerika komt hierdoor mogelijk dus in een vicieuze cirkel terecht die leidt tot nieuwe schuldcreatie (in dit systeem staat schuldcreatie gelijk aan geldcreatie). Daardoor zullen investeerders op de lange termijn kiezen voor assets als bitcoin, goud, aandelen en vastgoed, in plaats van de Amerikaanse dollar.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie