Thom Derks Thom Derks
16/11/2023 18:32 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/11/2023 15:29

Goed of slecht voor bitcoin? Banken tonen scheurtjes in economie

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Ethereum koers naar $8.000 en dan $35.000, zegt grote Britse bank

Foto: huntergol hp/Shutterstock

Het aantal bankleningen in de Verenigde Staten is voor het eerst sinds 2012 aan een daling begonnen. Hoewel het totale aantal uitstaande bankleningen nog groot is en de daling op dit moment klein, zal een terugval van het aantal bankrekeningen ongetwijfeld de economische activiteit afremmen.

Wat betekent deze ontwikkeling voor de bitcoin koers? Moeten we ons zorgen maken of is dit juist een positieve ontwikkeling?

Bankleningen in Amerika. Bron: Datastream
🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Recessie in aantocht?

In de bovenstaande grafiek is te zien dat dalingen van de bankleningen in ieder geval tot en met 1950 resulteerden in een recessie.

Het is natuurlijk nog maar de vraag of we ook ditmaal een recessie zullen zien in de Verenigde Staten, maar als je goed naar de grafiek kijkt, dan zorgde in het verleden zelfs teruglopende groei (dat is wat anders dan een daling) voor recessies.

Wat dat betreft is dit wederom een indicator die erop wijst dat een recessie nog steeds niet van tafel is in de Verenigde Staten, ondanks dat de arbeidsmarkt en de economie relatief solide ogen. Steeds meer indicatoren wijzen richting ellende op de korte termijn.

De bitcoin koers blijft ondanks die ellende stug doorstijgen, dus kunnen we stellen dat deze ontwikkeling goed nieuws is voor bitcoin?

Advertisement

Is het dalende aantal bankleningen goed nieuws voor bitcoin?

Het antwoord op die vraag is in mijn optiek tweeledig. Op de korte termijn is het een gevaarlijke ontwikkeling, omdat een recessie meestal niet goed is voor risico-assets als bitcoin.

Mocht er daadwerkelijk een recessie komen, dan is dat voor bitcoin niet per definitie iets om te juichen. De echte bitcoin-puristen roepen vaak om het instorten van het financiële systeem, maar het is nog maar de vraag in hoeverre dat op de korte termijn in een positieve uitkomst voor bitcoin resulteert.

Wie gaat immers (en met welk geld) bitcoin opkopen als de economie ontploft?

Een recessie is op de korte termijn niet goed voor de bitcoin koers, maar op de lange termijn zijn het vooral de renteverlagingen en de andere manieren van de centrale bank en de overheid om de economie te stimuleren; die juist weer bullish zijn voor bitcoin.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement