Thom Derks Thom Derks
09/05/2024 14:48 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/05/2024 14:48

Goed voor Bitcoin? ‘Er zullen banken omvallen’ – Rente moet omlaag

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Nieuwe crypto wet nodigt Amerikaanse banken uit tot stablecoinmarkt

Foto: Shaun Jeffers/Shutterstock

Peter Schiff, een zogenoemde goldbug en misschien wel de grootste bitcoin-criticus ter wereld, claimt dat de Amerikaanse centrale bank weinig tijd meer heeft om de rentes te verlagen. Als ze niet heel snel de rentes verlagen, dan is het volgens hem een kwestie van tijd voordat we geconfronteerd worden met een nieuwe bankencrisis.

Hij baseert zich hiervoor op een nieuw rapport van Klaros Group, waarin staat dat honderden Amerikaanse banken dit jaar kopje onder kunnen gaan.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bloedbad aanstaande voor de Amerikaanse economie?

“In het rapport schrijft Klaros Group dat het vooral een gevaar is voor individuen en gemeenschappen, maar niet zozeer voor de algehele economie. […] een reeks aan falende banken kan echter snel uitbreiden tot een groter bloedbad, met name in een economie waarin de inflatie heet is en men verslaafd is aan lage rentes”, aldus Peter Schiff.

Met name banken met minder dan 10 miljard dollar aan assets zouden momenteel onder druk staan, terwijl hetzelfde geldt voor een handjevol grotere regionale banken.

Het probleem is dat de inflatie te hoog is voor de Amerikaanse centrale bank om de rentes te verlagen, waardoor met name banken met exposure op commercieel vastgoed in de problemen kunnen komen.

Schiff spreekt van een “domino effect” van kleine bankfaillissementen, die kan leiden tot grotere en kan uitmonden in een vastgoedcrisis. Veel kleine banken worden momenteel “gegijzeld” door de hoge rentes die de Amerikaanse centrale bank hanteert.

Advertentie

Mogelijk positief voor bitcoin (BTC)

Ook Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, ziet deze problemen voor de kleinere banken. “Er zullen banken omvallen, maar ik denk dat het beheersbaar is. Dat is het woord dat ik zou gebruiken”, aldus Powell.

Met andere woorden: er zullen banken omvallen, maar dat zal volgens Powell niet voldoende zijn om een grotere crisis te laten beginnen.

Peter Schiff claimt dat de Amerikaanse centrale bank vastzit in een lastige spagaat. Aan de ene kant moet de rente omhoog om de inflatie te beteugelen, terwijl banken aan de andere kant schreeuwen om lagere rentes.

Voor de bitcoin koers hoeft een bankencrisis niet eens een groot drama te zijn. In maart 2023 zorgde een vergelijkbare ontwikkeling namelijk voor een behoorlijke koersexplosie voor de digitale munt.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie