Simon Bosch Simon Bosch
23/10/2022 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/10/2022 06:00

Goldman Sachs: Dollar heeft top nog niet bereikt – slecht voor bitcoin?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Aanstaande woensdag en donderdag zijn belangrijk voor de bitcoin koers

Foto: Volodymyr Maksymchuk/Shutterstock

Als je aan het begin van het jaar gewoon je geld in de Amerikaanse dollar had gestopt, dan had je het beter gedaan dan menig investeerder in welke andere activa dan ook. Ten opzichte van de euro is de dollar sinds begin dit jaar bijna 20% gestegen. Dit was slecht nieuws voor de meeste cryptocurrencies. Goldman Sachs denkt echter dat we de top in de dollar nog niet hebben bereikt.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Toch nog geen piek in de de dollar.

Dat is opvallend, want sommige analisten hebben de mening dat de dollar nu zijn grootste koersbewegingen wel heeft gehad. Met indicatoren als de Relative Strength Index (RSI) kun je zien dat vanuit een wekelijks en maandelijks perspectief de dollar zelden zo sterk is geweest als nu. Tijd voor een correctie dus? Goldman Sachs denkt van niet.

Kamakshya Trivedi, strategist bij de Amerikaanse investeringsbank, schrijft in een brief aan investeerders dat een piek in de dollar nog maanden van ons verwijderd kan zijn. Triveli vergelijkt het heden met de jaren ‘70, een decennium dat ook gekenmerkt werd door een hoge inflatie. In dat decennium startte de dollar pas met een daling zodra de Federal Reserve een losser monetair beleid begon te voeren.

De algehele inflatie in de VS ligt nu op 8,2%, en de kerninflatie staat op 6,6%. Voor de Federal Reserve betekent dit dat er genoeg reden is om door te gaan met het verhogen van de rentes.

Advertentie

Sterke dollar is slecht nieuws voor bitcoin

Mocht Trivedi hierdoor gelijk krijgen, dan is dit goed nieuws voor de dollar – en slecht nieuws voor crypto als bitcoin (BTC). Eerder dit jaar schreven we dat de dollar was uitgebroken ten opzichte van de euro. De volgende echt grote weerstandslijn lag pas 17% hoger. Inmiddels is de dollar nog maar zo’n 7% gestegen, en we hebben op het moment van schrijven ook te maken met een kleine correctie.

Mocht de dollar zijn stijging doorzetten, dan is dat slecht nieuws voor de meeste activa. Veel geld in de financiële wereld is geleend, en bij hogere rentes en een duurdere dollar is dat minder betaalbaar. En crypto zijn nog steeds gecorreleerd aan andere activa – mogelijk slecht nieuws voor crypto-investeerders dus.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie