Timo Bult Timo Bult
18/10/2022 19:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/10/2022 19:30

Greenpeace over bitcoin miners bij olieputten: ‘Slechte ontwikkeling’

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Greenpeace over bitcoin miners bij olieputten: 'Slechte ontwikkeling'

Foto: D_Zheleva/Shutterstock

Het energieverbruik van het Bitcoin (BTC) netwerk is nog altijd een gevoelig punt. Aan de ene kant hebben we de groep Bitcoiners die vinden dat het verbruik een belangrijke functie vervult. Aan de andere kant hebben we partijen als Greenpeace die het hier helemaal niet mee eens zijn. Greenpeace slingert dan ook zo nu en dan tweets de wereld in waarin het Bitcoin allerlei dingen verwijt.

Vanguard blijft nee zeggen tegen bitcoin-ETF ondanks pro-crypto CEO
Vanguard blijft nee zeggen tegen bitcoin-ETF ondanks pro-crypto CEO

“Bitcoin houdt oude olieputten open”

In een tweet haalt Greenpeace USA hard uit naar de koning der cryptocurrencies. Sinds kort zijn bitcoin mining installaties te vinden bij olieputten. Daar gebruiken zij het methaangas dat vrijkomt bij het boren naar olie. Normaal gesproken wordt dit gas afgefakkeld waarna CO2 vrijkomt.

Deze verbranding is vaak echter niet volledig. Daarnaast is het natuurlijk verspilling om het gas simpelweg te verbranden. Miners op locaties kunnen het methaangas omzetten in elektriciteit om BTC mee te minen. Hierdoor wordt het methaangas vaak vollediger verbrand en biedt het extra waarde aan de olieproducenten.

In reactie op deze ontwikkelingen schrijft Greenpeace USA: “FEIT: Bitcoin mining zorgt voor miljoenen tonnen nieuwe vervuiling in de VS” en “MYTHE: Het verbranden van “afval”-methaan kan bitcoin groen maken.” Daaraan voegt het toe:

“REALITEIT: Het verbranden van afvalgas doet niets om het verbruik van fossiele brandstoffen te verminderen en houdt zelfs oude gasbronnen open”

In de tweets wordt gelinkt naar een artikel van The Guardian. Daarin zegt de hoogleraar politieke wetenschappen Paasha Mahdavi over het gebruik van bitcoin miners bij olieputten:

“Het is alsof je een lekkende benzineleiding hebt en, in plaats van het probleem op te lossen, je een Humvee naast het lek aansluit en de motor voor altijd aan laat staan met de airconditioning op volle toeren,”

Bitcoiner slaat terug

Dergelijke uitspraken laten de echte Bitcoiners natuurlijk niet zomaar langs zich heen gaan. Daniel Batten, een naam die we vaker in het bitcoin nieuws voorbij hebben zien komen schrijft in antwoord op de Greenpeace tweet:

“FEIT: Greenpeace USA, een voormalige grassroots organisatie, nam $5 miljoen van de CEO van Ripple om misinformatie over Bitcoin te verspreiden

MYTHE: Bitcoin is slecht voor het milieu

REALITEIT: Bitcoin stabiliseert het elektriciteitsnet, maakt zonne- en windenergie winstgevend en helpt de wereldwijde methaanuitstoot te verminderen”

De discussie tussen de twee kampen zal waarschijnlijk zolang duren als bitcoin mining bestaat. Greenpeace lanceerde eerder dit jaar een campagne om Bitcoin ertoe te bewegen om over te stappen op proof-of-stake (PoS). Daarvoor kreeg het zelfs miljoenen dollars aan steun van Ripple (XRP).

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie