Erik Juffermans Erik Juffermans
01/03/2024 15:18 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/03/2024 14:15

Zo reageerde bitcoin voorgaande jaren op een stijging in februari

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Zo reageerde bitcoin voorgaande jaren op een stijging in februari

Foto: Arsenii Palivoda/Shutterstock

Februari was een goede maand voor bitcoin (BTC). Dat is wellicht een understatement; de BTC koers steeg namelijk afgelopen maand met bijna 44 procent.

Nu we maar ingaan is het een goed moment om februari 2024 te vergelijken met de maand februari in andere jaren. Hoe reageerde de koers in voorgaande jaren op een sterke tweede maand van het jaar?

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin en de maanden februari en maart in het verleden

In de afgelopen 13 jaar was februari eigenlijk vrijwel altijd een sterke maand. Slechts drie keer noteerde bitcoin een negatieve tweede maand van het jaar.

Maar hoe reageert de bitcoin koers meestal na een sterke tweede maand? Dat verschilt. Maart is namelijk historisch gezien nogal wispelturig wat betreft het rendement voor bitcoin.

Van de voorgaande 13 jaar noteerde BTC zeven keer een negatieve maand maart. Deze negatieve resultaten kwamen zowel na sterke februari’s als minder sterke februari’s. Op basis hiervan kunnen we dus geen conclusies trekken over het vervolg van de huidige maand.

De laatste keer dat bitcoin hele goede zaken deed in februari was in 2021, in de hitte van de afgelopen bull-run. Toen steeg BTC met ruim 36 procent en kon vervolgens in maart met nog eens 30 procent stijgen.

Het jaar van de bitcoin halving

Dit jaar is, zoals je wellicht al weet, niet zoals andere jaren. In april staat ons namelijk de langverwachte bitcoin halving te wachten. We kunnen dus niet alle jaren over één kam scheren. Laten we een kijkje nemen naar hoe bitcoin het deed in de aanloop naar de vorige halving.

De vorige halving vond plaats in mei 2020. Dat jaar noteerde bitcoin overigens zijn slechtste maart ooit met een daling van bijna 25 procent. Echter, toen viel de halving dus een maand later. In 2020 was de maand vóór de juist halving geweldig. In april 2020 steeg BTC met ruim 34 procent. 

Dit jaar is maart de maand voor de halving. Als bitcoin in de voetsporen treed van de vorige halving, kunnen we dus wellicht een mooie maand verwachten. In de jaren van de andere halvings, in 2012 en 2016, waren de maanden voor de maand van de halving ook gevuld met spektakel. Toen steeg de koers met respectievelijke 22 en 26 procent.

Historisch gezien valt er over de maand maart niet heel veel met zekerheid te zeggen. Historisch gezien pakt de maand voor de halving echter altijd goed uit en dat is veelbelovend voor de koers.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie