Erik Juffermans Erik Juffermans
17/01/2023 09:50 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/01/2023 09:50

Hoe een nationaal park bedreigde gorilla’s beschermt met bitcoin mining

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Hoe een nationaal park bedreigde gorilla's beschermt met bitcoin mining

Foto: Scharfsinn/Shutterstock

Geregeld wordt bitcoin (BTC) mining in een kwaad daglicht gezet. Het voornaamste argument tegen bitcoin mining luidt dat het zeer energie intensief is, en daarom slecht voor het milieu. Tegenwoordig wordt echter een groot deel van alle bitcoin gemined met duurzame energie. Nu toont ook een groot Afrikaans nationaal park aan dat bitcoin mining de redder in nood kan zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van Massachusetts Institute of Technology (MIT).

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin mining in de jungle

Virunga is een nationaal park gelegen in de bergen van Congo dat bekend staat om zijn gorilla populatie. Het park heeft de afgelopen jaren erg te lijden gehad door een reeks van verschillende problemen, zegt de directeur van Virunga, Emmanuel de Merode:

“In 2018 moesten we sluiten vanwege ontvoeringen. In 2019 lagen we stil vanwege een ebola golf. En in 2020 kwam corona. De rest is geschiedenis. We moesten met een oplossing komen. Anders zou het park failliet gaan.”

Sinds 2020 wordt er in het nationale park bitcoin gemined met behulp van waterkracht. Tien containers gevuld met duizenden computers in het midden van de Congolese jungle genereren op duurzame wijze bitcoin. Tijdens de piektijden van de bitcoin koers werd er per maand ongeveer 150 duizend dollar binnengeharkt. Ter vergelijking: dit was evenveel als het park per maand verdiende aan toerisme tijdens de hoogtijdagen.

Bitcoin beschermt gorilla’s?

Zelfs nu de bitcoin koers flink gedaald is, is is de directeur van het park ontzettend blij met het initiatief. Met de opbrengst worden salarissen betaald en wordt er geïnvesteerd in de ontwikkeling van de infrastructuur in de regio.

“De prijsfluctuaties van bitcoin maakt ons niet uit. Zolang de prijs positief is maken we pure winst.”

Aldus de Merode. Congo is een regio waar buitenlandse investeringen schaars zijn. Het nationale park, dat zich onder andere ontfermt over de bedreigde berggorilla’s, is dus vrijwel op zichzelf aangewezen. Het minen van bitcoin is een ideale oplossing gebleken voor Virunga, en het hoopt een duurzaam voorbeeld te zijn voor de rest van de wereld.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie