Ivo Melchers Ivo Melchers
06/03/2023 10:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/03/2023 10:30

Inflatie van Bitcoin is drie keer lager dan die van de Amerikaanse dollar

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin experimenta una inflación tres veces inferior a la del dólar

Foto: Shutterstock/Creadores de Video

Inflatie is al een tijdje een hot topic in veel landen wereldwijd. Deze is namelijk de pan uit gerezen waar de koopkracht van de consument onder lijdt. Bij Bitcoin (BTC) neemt het inflatiepercentage, in tegenstelling tot alle wereldwijde valuta’s, af in de loop der jaren. Dit heeft alles te maken met de welbekende Bitcoin halving wat eens in de vier jaren plaatsvindt.

Crypto Rewind: Bitcoin halving, goedkeuring ETF’s in Hongkong en meer
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin inflatie

De dalende inflatie van Bitcoin komt voort uit het vaste aanbod van 21 miljoen BTC. Tijdens de Bitcoin halving wordt de beloning voor bitcoin miners gehalveerd. Dit is dan ook de reden dat de inflatie iedere vier jaren afneemt. Bij de volgende halvering, die naar verwachting rond maart 2024 zal plaatsvinden, zal de beloning voor het toevoegen van een nieuw blok aan blockchain van 6,25 BTC dalen tot 3,125 BTC. Hiermee zal het inflatiepercentage tevens ook gehalveerd worden.

De blokbeloningen is dan ook de enige manier waarop er nieuwe bitcoin in omloop komen. Data van crypto-analyseplatform WooBull laat zien dat het inflatiepercentage van Bitcoin op 5 maart gelijk was aan 1,8%.

BTC VS de Amerikaanse dollar

Tegelijkertijd is de jaarlijkse inflatie van de Amerikaanse dollar 6,4% in 2023. Data van USInflationCalculator laat zien dat de inflatie in 2021 zijn piek vond op 7%. Dit betekent dat de inflatie van de Amerikaanse 3,57 keer hoger is dan die van Bitcoin.

Tegenover de dalende inflatie van de koning der cryptocurrencies zal de inflatie van de dollar hoogstwaarschijnlijk stijgen naarmate de waarde van de munt in de loop der tijd afneemt. De waardedaling is voornamelijk te wijten aan het overmatig bijdrukken en de afnemende koopkracht van elke dollar. Inflatie kan met name worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder een toename van de geldhoeveelheid, een afname van de vraag of een afname van de productie.

Voorstanders van Bitcoin beweren dat BTC het ideale bezit is om je te beschermen tegen inflatie. Hetzelfde moet zich echter nog vertalen in de koers van de cryptocurrency te midden van stijgende inflatie en rentstijgingen. In het afgelopen jaar is de koers van bitcoin namelijk flink onderuit gegaan.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie