Timo Bult Timo Bult
09/02/2024 12:01 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/02/2024 09:48

Legendarische Nederlandse crypto blunders en het verband met pizza

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Legendarische Nederlandse crypto blunders en het verband met pizza

Foto: maradon 333/Shutterstock

Het is vandaag nationale pizzadag! En voor ons is dat het perfecte moment om te beginnen met aftellen naar Bitcoin Pizza Dag. We namen contact op net New York Pizza om deze dag te vieren en legendarische pizza’s (ooit ter waarde van 10.000 bitcoin) weg te kunnen geven voor jouw bizarre crypto verhaal. Maar eerst, waarom zijn pizza’s en crypto onlosmakelijk met elkaar verbonden?

2 pizza’s van 400 miljoen euro aan bitcoin

Vandaag vieren we in Nederland het bestaan van het platte Italiaanse gerecht. Pizza is bij uitstek een van die gerechten waarnaar je uitwijkt als je eens geen zin hebt om te koken, of wanneer je gewoon iets lekker wil eten. Je belt New York Pizza op en voor je het weet (doorgaans binnen 30 minuten) staat de koerier voor je deur.

Nu denk je waarschijnlijk; wat is de relevantie Nationale Pizzadag met crypto? Die is er in overvloed, in de vorm van €400 miljoen wel te verstaan. Geloof het of niet, maar de pizza is binnen crypto een belangrijk symbool. Op 22 mei hebben we zelfs een heuse “Bitcoin Pizza Dag”. Op 22 mei, 2010, kocht de Amerikaanse programmeur Laszlo Hanyecz namelijk twee pizza’s met bitcoin (BTC).

Laszlo legde hier destijds een schamele 10.000 bitcoins voor neer. Dat was toen zo’n 41 dollar waard. Vandaag de dag zijn die 10.000 bitcoins echter meer dan 400 miljoen euro waard. 22 mei is dan ook officieel benoemd tot Bitcoin Pizza Dag.

Samen met New York Pizza tellen we vanaf nationale pizzadag af naar Bitcoin Pizza Dag. Om dit te vieren kan jij elke maand twee pizza’s winnen, pizza’s waar Laszlo ooit 10.000 bitcoin voor neerlegde.

De pizza-aankoop van Laszlo ging uiteindelijk de geschiedenisboeken in als eerste echte transactie met bitcoin in de echte wereld. Op 22 mei vieren we de enorme vooruitgang die Bitcoin sindsdien heeft gemaakt, met pizza als het symbool voor dit startpunt.

Wat is jouw crypto verhaal

Dat Laszlo ooit 10.000 bitcoins heeft neergelegd voor twee pizza’s zal hij zo nu en dan nog wel eens wakker van liggen. Maar over de jaren heen is het gebruik van bitcoin om dingen te kopen flink toegenomen. Kortom, er zijn tal van voorbeelden te verzinnen van mensen die ooit eens iets met bitcoin hebben gekocht, wat vandaag de dag een fortuin waard zou zijn geweest.

De sterke verhalen, de verhalen waar je mee opschept of je je misschien een beetje voor schaamt: what could have been.

Dat verhaal is twee legendarische pizza’s waard. Heb jij ooit je boodschappen betaald met zo’n flashy crypto betaalkaart of bitcoin in 2010 gekocht en in 2012 al verkocht en was dat achteraf tóch geen goed plan? Wij willen het weten.

Je zal anoniem worden vermeld. Mocht je nou toch graag benoemd worden, kan dat natuurlijk ook. Stuur ons een e-mail met jouw verhaal of stuur ons een bericht Instagram of Telegram!

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Advertentie