René Raaphorst René Raaphorst
26/04/2018 15:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/04/2018 15:30

Lening vrijgegeven via blockchain door Spaanse bank

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
spaanse_bank_bbva_regelt_lening_via_blockchain

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) is de eerste wereldwijde bank welke een lening heeft verstrekt  door middel van Blockchain technologie, zo meldt FT op 25 april.

De multinationale bank van Spaanse komaf zegt dat het gehele proces, van onderhandeling omtrent voorwaarden tot aan de handtekeningen, heeft plaatsgevonden op een wederzijds gedistribueerde ledger welke zowel de bank als de lener informeerde over de voortgang.
De onderhandelingstijd omtrent een lening van €75 miljoen werd naar verluidt teruggebracht van “dagen naar uren”. De bank noemde het proces een belangrijke vooruitgang in de exploitatie van distributed legder technologie.
De CEO van BBVA, Carlos Torres, vertelde dat de bank “meer transacties in de directe pijplijn” heeft. Daarnaast gaan de bank een proefprogramma met het Spaanse telecombedrijf Indra lanceren. Indra omschrijft zichzelf als een early adopter als het aankomt op Blockchain toepassingen.
Blockchain heeft een grote aantrekkingskracht op syndicaats- en zakelijke leningen, aangezien syndicaats- en zakelijke leningen ingewikkelder zijn dan leningen voor de gewone consument; voor een groter aantal individuen moeten gegevens toegankelijk zijn. Torres Vila zei:

Blockchain kan duidelijke voordelen bieden voor alle partijen op de zakelijke markt voor leningen in termen van efficiëntie, transparantie, [en] veiligheid … Het is een ander sterk voorbeeld van hoe disruptieve technologie kan worden gebruikt om waarde toe te voegen aan financiële diensten, iets dat centraal staat in onze strategie.

Het testproject van BBVA zal een private blockchain gebruiken voor het onderhandelen over- en het voltooien van het proces, waarna het zal worden geregistreerd en voltooid op de publieke Ethereum blockchain. BBVA is ook bezig met het ontwikkelen van blockchain toepassingen voor internationale leningen, internationale handel en buitenlandse valuta.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie