Kevin Schijven Kevin Schijven
02/03/2022 18:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/03/2022 18:45

Meeste bitcoin investeerders die op ATH kochten, verkochten met verlies

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Meeste bitcoin investeerders die op ATH kochten, verkochten met verlies

Foto: Casezy idea/Shutterstock

Bitcoin (BTC) vestigde bijna vier maanden geleden, op 10 november, een nieuwe all-time high (ATH) rond $69.000. Volgens blockchain analysebedrijf Glassnode hebben investeerders die toen pas instapten, echter veel verlies geleden.

Glassnode meldt dat bijna de helft van de bitcoin die rond of boven $60.000 werd gekocht, uiteindelijk weer verkocht werd rond $35.000 en $38.000. Dat betekent dat deze beleggers maar liefst 40% tot 50% verlies hebben geleden over hun recente bitcoin investering.

Glassnode onderzocht dit door zogeheten unspent transaction output (UTXO) van bitcoin te vergelijken met behulp van de UTXO Realized Price Distribution (URPD). Deze indicator volgt wanneer bitcoin voor het laatst verplaatst werd op de blockchain. Het is een methode om te zien welk percentage van investeerders in de winst staat en welk in het verlies.

Investeerders die veel eerder hun bitcoins kochten, houden daarentegen hun BTC stevig vast. Dit ‘HODL’ gedrag zorgt voor het snel afnemende aanbod in omloop en is daarom een van de krachtigste drijfveren van de bitcoin koers.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin investeerders herhalen trend

Deze trend zagen we ook al afgelopen zomer afspelen. Sommige investeerders kochten in april en begin mei, nadat de koers al hard was gestegen. Vervolgens corrigeerde bitcoin flink omlaag en verkochten deze investeerders weer uit paniek met verlies. Oudere investeerders die veel lager inkochten, verkochten al eerder of hielden hun BTC vast.

Toen bitcoin in de tweede helft van 2021 weer begon te stijgen, besloten nieuwere investeerders weer in te stappen terwijl oudere investeerders er nu voor kozen om wat van hun winsten te verzilveren. Deze trend speelde de afgelopen maanden wederom af, meldt Glassnode:

“Dit gedrag beschrijft een markt die wordt gedomineerd door prijsongevoelige HODLers, die niet bereid lijken hun munten te liquideren, zelfs als ze met verlies worden vastgehouden. Ondertussen zijn topkopers aanzienlijk weggespoeld en vertegenwoordigen ze een veel kleiner deel van het investeerderscohort in vergelijking met mei-juli 2021.”

De trend toont aan waarom het zo belangrijk is om een goed handelsplan op te zetten en aan risicobeheer te doen in plaats van te kopen uit FOMO en vervolgens uit paniek met verlies te verkopen.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie