Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
22/02/2024 14:25 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/02/2024 12:45

Megabeurs introduceert nieuwe euro Bitcoin- en Ethereum-opties

Bitcoin-BTC Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Crypto ontbijt: Bitcoin stijgt hardst in maanden, opnieuw ETF records & meer

Foto: Joseph Sohm/Shutterstock

De Chicago Mercantile Exchange (CME) kondigt aan dat ze op 18 maart zogenaamde euro-gedenomineerde micro bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) futures gaan lanceren. Dit gebeurt onder voorbehoud van goedkeuring door toezichthouders. Het is een reactie op de toename van open interest (OI) en handelsvolume voor zowel micro BTC- als ETH futures.

Een euro-gerelateerde micro bitcoin future is een financieel contract dat de prijs van een kleine fractie van een bitcoin vertegenwoordigt en wordt verhandeld in euro’s op een beurs (in dit geval CME).

Wat gaan de bitcoin en altcoin koersen doen? BTC en ETH analyse
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Recordhoogtes in micro futures

Volgens gegevens van data platform The Block heeft de open interest van bitcoin futures een recordhoogte van $5,4 miljard bereikt op de CME, aanzienlijk hoger dan het vorige record van $4,5 miljard dat werd vastgesteld in november 2021.

Open interest verwijst naar het totale aantal futurescontracten dat nog actief is en nog niet is gesloten, uitgeoefend of verlopen. Het is een indicator voor zowel de handelsactiviteit als de liquiditeit in de betreffende futuresmarkt.

Deze toename in OI gaat gepaard met een record handelsvolume voor BTC, dat $108,3 miljard bereikte. Ook de OI en handelsvolumes van micro ETH-futures bereikten meerdere maandelijkse hoogtepunten in januari. Ondanks deze positieve ontwikkelingen, blijven de metrieken van de micro ETH futures meer dan 30% onder de piek die in november 2021 werd bereikt.

Advertentie

Hedging van crypto-risico

De groeiende interesse in micro BTC- en ETH futures wordt gezien als een kans door CME. Giovanni Vicioso, Global Head of Cryptocurrency Products bij CME Group spreekt zich hierover uit:”Wereldwijde investeerders hebben gezocht naar nauwkeurigere tools om hun risico te beheren naarmate de interesse in bitcoin en ether toeneemt. Als gevolg daarvan hebben we een viermaal grotere toename gezien in het volume van onze op de USD gebaseerde Micro Bitcoin en Micro Ether futures,”

Door euro-gedomineerde futures op de crypto markt te brengen minimaliseert CME risico’s voor wereldwijde investeerders die gepaard gaan met een micro BTC en ETH. Deze vorm van risicominimalisatie wordt in de financiële wereld ook wel hedging genoemd.De CME was een van de eersten die een BTC future aanbood, gelanceerd op 17 december 2017. Sindsdien zijn zij een van de belangrijkste exchanges in de crypto derivatenmarkt.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie