Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
22/02/2024 14:25 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/02/2024 12:45

Megabeurs introduceert nieuwe euro Bitcoin- en Ethereum-opties

Bitcoin-BTC Ethereum-ETH
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto ontbijt: Bitcoin stijgt hardst in maanden, opnieuw ETF records & meer

Foto: Joseph Sohm/Shutterstock

De Chicago Mercantile Exchange (CME) kondigt aan dat ze op 18 maart zogenaamde euro-gedenomineerde micro bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) futures gaan lanceren. Dit gebeurt onder voorbehoud van goedkeuring door toezichthouders. Het is een reactie op de toename van open interest (OI) en handelsvolume voor zowel micro BTC- als ETH futures.

Een euro-gerelateerde micro bitcoin future is een financieel contract dat de prijs van een kleine fractie van een bitcoin vertegenwoordigt en wordt verhandeld in euro’s op een beurs (in dit geval CME).

Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts

Recordhoogtes in micro futures

Volgens gegevens van data platform The Block heeft de open interest van bitcoin futures een recordhoogte van $5,4 miljard bereikt op de CME, aanzienlijk hoger dan het vorige record van $4,5 miljard dat werd vastgesteld in november 2021.

Open interest verwijst naar het totale aantal futurescontracten dat nog actief is en nog niet is gesloten, uitgeoefend of verlopen. Het is een indicator voor zowel de handelsactiviteit als de liquiditeit in de betreffende futuresmarkt.

Deze toename in OI gaat gepaard met een record handelsvolume voor BTC, dat $108,3 miljard bereikte. Ook de OI en handelsvolumes van micro ETH-futures bereikten meerdere maandelijkse hoogtepunten in januari. Ondanks deze positieve ontwikkelingen, blijven de metrieken van de micro ETH futures meer dan 30% onder de piek die in november 2021 werd bereikt.

Advertentie

Hedging van crypto-risico

De groeiende interesse in micro BTC- en ETH futures wordt gezien als een kans door CME. Giovanni Vicioso, Global Head of Cryptocurrency Products bij CME Group spreekt zich hierover uit:”Wereldwijde investeerders hebben gezocht naar nauwkeurigere tools om hun risico te beheren naarmate de interesse in bitcoin en ether toeneemt. Als gevolg daarvan hebben we een viermaal grotere toename gezien in het volume van onze op de USD gebaseerde Micro Bitcoin en Micro Ether futures,”

Door euro-gedomineerde futures op de crypto markt te brengen minimaliseert CME risico’s voor wereldwijde investeerders die gepaard gaan met een micro BTC en ETH. Deze vorm van risicominimalisatie wordt in de financiële wereld ook wel hedging genoemd.De CME was een van de eersten die een BTC future aanbood, gelanceerd op 17 december 2017. Sindsdien zijn zij een van de belangrijkste exchanges in de crypto derivatenmarkt.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen van Welsenes is sinds juni 2022 een gewaardeerde auteur bij Crypto Insiders. Met een Bachelor in Industriële Techniek en een Master in Industriële Ecologie van de TU Delft, heeft Jeroen zich gespecialiseerd in blockchain technologie. Zijn passie voor crypto begon tijdens zijn studie, wat leidde tot het opzetten van een crypto-adviesbureau met zijn broer. Jeroen is gespecialiseerd in fundamentele analyse en macro-trends, en streeft ernaar om mensen te onderwijzen en te begeleiden in hun crypto-beleggingsreis.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Lancering ethereum ETF's groot succes: explosie in eerste kwartier
Lancering ethereum ETF’s groot succes: explosie in eerste kwartier
Crypto Journaal: bullmarkt begint, ethereum ETF start & meer
Crypto Journaal: bullmarkt begint, ethereum ETF start & meer
Crypto-analist voorspelt ethereum prijs na ETF succes
Crypto-analist voorspelt ethereum prijs na ETF succes
Advertentie