Erik Juffermans Erik Juffermans
15/03/2024 17:46 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/03/2024 16:29

MicroStrategy gewaarschuwd: ‘bitcoin kopen met leningen is risicovol’

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
MicroStrategy gewaarschuwd: 'bitcoin kopen met leningen is risicovol'

Foto: JOCA_PH/Shutterstock

Je weet vast dat MicroStrategy, het bedrijf van bitcoin (BTC) voorstander Michael Saylor, inmiddels al een gigantische hoeveelheid bitcoin heeft gekocht. De laatste zes maanden kocht het bedrijf voor maar liefst $2 miljard aan BTC. Volgens de Amerikaanse bank JPMorgan neemt MicroStrategy hiermee echter een groot risico.

Waarom lukt het bitcoin niet door $72.000 te breken? 3 redenen
Waarom lukt het bitcoin niet door $72.000 te breken? 3 redenen

JPMorgan waarschuwt MicroStrategy

Het kopen van bitcoin reusachtige hoeveelheden aan bitcoin kan op zichzelf al gezien worden als een risicovolle investering. Bitcoin is namelijk nog steeds een zeer volatiel asset. Maar waar JPMorgan zich in het geval van MicroStrategy vooral zorgen om maakt is de wijze waarop het bedrijf zijn bitcoin investeringen heeft gedaan.

MicroStrategy kocht recentelijk $821 miljoen aan bitcoin. Maar tegelijkertijd verkocht het bedrijf $1,2 miljard aan convertible notes, dit zijn een soort uitstaande leningen die het bedrijf heeft. Een andere manier om het te definiëren is als obligaties van een bedrijf die kunnen worden omgezet in aandelen. De bitcoin aankopen van MicroStrategy zijn dus extra risicovol omdat ze een inherente hefboomconstructie bevatten.

“We geloven dat de op schulden gebaseerde bitcoin aankopen van MicroStrategy een hefboom toevoegen en de bitcoin opmars voortduwen. Dit verhoogt het risico op grotere schuldafbouw bij een correctie van de bitcoin koers in de toekomst,”

Aldus JPMorgan. Wanneer de schuldeiser om de een of andere reden een terugbetaling van MicroStrategy zouden eisen, dan zou het bedrijf gedwongen kunnen zijn diens bitcoin bezitten te verkopen op een ongunstig moment. 

MicroStrategy gaat all in

De recente bitcoin opmars naar een hoogte van ruim $73.000 is volgens JPMorgan onder andere te danken aan de bitcoin aankopen van MicroStrategy. Maar de bank noemt deze aankopen dus een ‘gok met hefboom’.

“De verkoop van de convertible notes laat zien dat MicroStrategy, door zichzelf te transformeren in een hefboom gok op bitcoin, deel is van de huidige bitcoin opmars.”

De verkoop van de convertible notes getuigt nog maar eens van het gigantische vertrouwen dat MicroStrategy en Michael Saylor hebben in de toekomst van bitcoin. Met de recente bitcoin aankoop heeft het bedrijf inmiddels 205 duizend BTC ter waarde van meer dan $14 miljard in bezit. Dit is ongeveer 1 procent van alle bitcoin. Dit maakt MicroStrategy ook de allergrootste private bitcoin bezitter ter wereld.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie