Roan Egberts Roan Egberts
12/05/2024 14:54 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/05/2024 22:58

Nederlandse man raakte €80.000 én vrienden kwijt door cryptofiasco

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Nederlandse man raakt bitcoin kwijt na cryptofiasco

foto: Shutterstock/VH-studio

Een Nederlandse man dacht dat hij een gouden handel had via een bedrijf dat in cryptocurrencies handelde. Een mooie kans om snel geld te verdienen en ook zijn vrienden maakte hij enthousiast om te investeren. De werkelijkheid bleek anders, €80.000 weg, heeft een belastingschuld en is een tal van vrienden kwijt. Hoe had dit kunnen gebeuren?

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Veelbelovend begin

Via een vriend kwam de Nederlander in aanraking met L. (39). De 39-jarige man beloofde rendementen tussen de 10 en 20 procent. Het leek de Nederlander te mooi om waar te zijn, omdat hij al eerder een soortgelijk verhaal had gehoord dat mensen opgelicht werden.

De man had voorwaarden gesteld, voordat hij ging investeren, om te weten wie L was, waar hij hem kon bereiken en waar hij woonde. Ondanks dat de Nederlandse man voorzichtig was, begon hij met een inleg van €1.000. Dit geld had hij eerder verdiend met cryptomunten zoals bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). L. maakte gebruik van een handelsbot. Het bleek al snel goed te gaan met de investering en de 39-jarige man stuurde de Nederlander een aantal screenshots van de waarde. In een half jaar liep de waarde al op tegen de €3.300, een rendement van 330 procent.

Advertentie

Wantrouwen en opgelicht

De Nederlandse man kreeg steeds meer vertrouwen in L. en investeerde ook flink. Zo stortte hij meer dan €80.000 en haalde vrienden over om ook te gaan investeren. ‘Wauw, het gaat goed en mijn totale rekening heeft een waarde van €168.000’ zei de Nederlander.

Op een gegeven moment wou één van de investeerders geld opnemen. Toen zei L. ‘ik heb geen geld, ze moeten langer wachten’. Het geduld raakte langzaam op en de Nederlander en zijn vrienden wouden ook hun geld opnemen. ‘Ik kan het niet betalen’ zei de verdachte. Bovendien stuurde L. nog steeds screenshots van zijn handelsbot, waaruit bleek dat de winsten bleven stijgen.

Het bleek allemaal te mooi om waar te zijn. Er rolde een mail van een investeerder van het cryptobedrijf Moneytics, waarin stond dat L. een oplichter was en dat hij nepbots en demo-accounts gebruikte. Door de mail en het niet kunnen opnemen van geld had de Nederlandse man iedereen ingelicht wie geïnvesteerd had. Hij gaf aan dat het geld was verdwenen en dat hij op zoek ging naar de verdachte. Dat laatste hoefde niet meer, aangezien L. al opgepakt bleek te zijn voor zijn frauduleuze praktijken.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Les geleerd: wees gewaarschuwd

De gevolgen waren groot voor de Nederlander. Het geld was verdwenen, raakte een aantal vrienden kwijt en had een belastingschuld van ruim €50.000. Ook zijn familie heeft eronder geleden. Zo had de man een dochter van 10, waar hij nauwelijks tijd voor had. Bovendien voelde hij zich opgejaagd en had een hoge bloeddruk.

Justitie vermoedde dat L. het geld had uitgegeven in een cryptocasino, maar de Nederlandse man dacht daar anders over. ‘Het geld dat hij bezit, heeft hij allang doorgesluisd naar Dubai’. Ondanks deze gebeurtenissen stopt de Nederlander niet met investeren in crypto. ‘Ik heb er wel van geleerd niet meer in zee te gaan met mensen en bedrijven die aanbieden om voor je te handelen. Je moet zelf handelen en toegang tot je geld hebben of het niet te doen’.

Wees gewaarschuwd. Hoge rendementen, zogenoemde giveaway scams, of waar vaak snel gehandeld moet worden, is vaak een signaal van oplichting. Je kan dan jezelf afvragen of de gemaakte beloftes of voorstellen realistisch zijn.

Deel dit artikel
Roan Egberts

In 2021 kwam Roan in aanraking met de wereld van cryptocurrencies en deed hij ook zijn eerste crypto-investeringen. Roan is altijd al geïnteresseerd geweest in de economie en volgt dan ook een financiële opleiding op Hogeschool Saxion. Momenteel volgt hij een minor in “Blockchain”. Met deze minor wil hij zijn kennis vergroten op het gebied van blockchain-technologie. Tot slot is Roan actief in het telegramkanaal van Crypto Insiders als beheerder, dus wie weet kom je hem daar ook tegen!

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie