Timo Bult Timo Bult
30/11/2019 15:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/09/2023 09:01

Onderzoekers BitMEX: "Zonder softwareverbeteringen was Bitcoin nu dood"

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Uit onderzoek van BitMEX Research, de onderzoekstak van cryptocurrecy-exchange BitMEX, blijkt dat initiële node-synchronisatie vandaag vrijwel onmogelijk zou zijn geweest als de Bitcoin Core-software niet constant zou zijn verbeterd. Deze verbeteringen hebben eraan bijgedragen dat het Bitcoin-netwerk gedecentraliseerder is geworden. Dit blijkt uit het onderzoek dat BitMEX Research op 29 november publiceerde.
De onderzoekers onderzochten hoe lang het duurde om de “initiële block download (IBD)” uit te voeren met de verschillende versies van de Bitcoin Core-software. De initiële block download is het downloaden van de gehele Bitcoin-blockchain om een node te kunnen synchroniseren met het netwerk. Iedere node moet dit doen om deel te kunnen nemen aan het netwerk.
In totaal voerden de onderzoekers 35 IBD’s uit met 12 verschillende Bitcoin Core softwareversies. Deze versies werden tussen 2012 en 2019 gepubliceerd. Wat de onderzoekers opviel was dat de software in deze periode steeds verder is verbeterd waardoor de duur van een IBD drastisch is afgenomen.

Downloadtijden-IDB-Bitcoin-(BTC)-blockchain
Bron: BitMEX Research

Het beste resultaat werd behaald na de lancering van Bitcoin Core 0.12.0, welke in februari 2016 werd gelanceerd. Toen werd de upgrade geïmplementeerd waarmee de overstap van OpenSSL naar libsecp256k1 voor signature-verificatie werd gemaakt. Libsecp256k1 werd speciaal voor Bitcoin Core ontwikkeld en zoals te zien op de histogram heeft dit voor een aanzienlijk kortere IBD-tijd geleid.
Terwijl de verbeteringen na Bitcoin Core 0.12.0 niet zo’n groot effect hadden, bleef de IBD-tijd korter worden door kleinere verbeteringen van de software. De onderzoekers van BitMEX verwachten echter niet dat deze tijden korter zullen blijven worden gezien de steeds maar groter wordende blockchain. De onderzoekers concluderen:

[…] de gegevens illustreren de significante schalingsverbeteringen die de afgelopen zeven jaar zijn geleverd. De overgang naar libsecp256k is de grootste verbetering. De grote reducties in IBD-tijden en het onvermogen van oude nodes om volledig te synchroniseren, geeft aan dat als deze schaalbaarheidverbeteringen er niet waren geweest, Bitcoin nu in wezen dood zou zijn,

Waar onze analist David van Ineveld de afgelopen weken nog aangaf niet veel interesse te hebben in het openen van bitcoin long-posities, hij vooral heel voorzichtig was en wachtte op een confirmerende move, heeft hij op dit moment wel interesse. Lees gauw verder in zijn gloednieuwe bitcoin (BTC) koersanalyse! 
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie