Onderzoekers vergelijken bitcoin (BTC) adoptie met de VOC en de Nederlandse Opstand

Onderzoekers vergelijken bitcoin (BTC) adoptie met de VOC en de Nederlandse Opstand

In een onlangs verschenen rapport vergelijken onderzoekers van Adamant Capital de recente opkomst van Bitcoin met de Europese economie in de 16e en 17e eeuw. Volgens de onderzoekers zijn er een aantal interessante vergelijkingen te maken. De onderzoekers spreken daarnaast een aantal verwachtingen uit omtrent de adoptie van Bitcoin.

De onderzoekers maken onder andere de vergelijking met de aandelen die de Verenigd Oost-Indische Compagnie (VOC) in de 16e eeuw uitgaf. Deze aandelen werden uiteindelijk vaak als onderpand voor leningen gebruikt aangezien ze zeer liquide waren. De onderzoekers verwachten dat er steeds meer leningen met bitcoin als onderpand zullen verschijnen aangezien ook bitcoin zeer liquide is:

We verwachten dat het gebruik van Bitcoin als onderpand voor leningen steeds meer voor zal komen, en zijn ook optimistisch over de Bitcoin-derivatenmarkten.

Een andere vergelijking die de onderzoekers maakten met de Nederlandse economie van vroeger is met de uitgifte van lijfrentes. Deze werden vanaf de 14 eeuw uitgegeven door Nederlandse steden. Men moest de uitgevers van deze lijfrentes erop vertrouwen dat de periodieke betalingen daadwerkelijk uitbetaald zouden worden, aangezien er geen garantie was dat het onderpand teruggekregen kon worden. Steden gebruikten dit middel onder andere om geld op te halen voor de Nederlandse Opstand.

Volgens de onderzoekers kan er een parallel worden getrokken tussen deze lijfrentes en de Initial Exchange Offerings (IEO) van vandaag de dag. Tijdens IEO’s geven cryptocurrency exchanges een eigen token uit, bijvoorbeeld de Binance Coin (BNB). Er is echter geen garantie dat de investeerder zijn geïnvesteerde geld in BNB ooit terug zal zien en hij of zij kan dan ook niets anders dan de exchange vertrouwen. Ook verwachten de onderzoekers dat levensverzekeringen weer in populariteit toe zal nemen zodra de acceptatie van bitcoin verder toeneemt:

Naar analogie verwachten we een voortdurende populariteit van deze annuïteit-achtige aanbiedingen van offshore Bitcoin-exchanges aan in crypto-handelende millennials. Na verloop van tijd verwachten we de opkomst van levensverzekeringsmaatschappijen. Inflatie vermindert de vraag naar levensverzekeringen in de loop van de tijd, en omgekeerd is het logisch dat levensverzekeringsproducten weer populair worden als Bitcoin-as-hard-money wijdverbreide acceptatie ziet.

In de conclusie van het onderzoek stellen de onderzoekers dat de adoptie afhangt van meerdere factoren. Zo maken ze de vergelijking met de drukpers die al in de 14e in Korea werd uitgevonden, maar daar echter niet voor een revolutie zorgde zoals dit wel in Europa het geval was. De onderzoekers concluderen dan ook:

Maar eens in de zoveel tijd past de puzzel van omstandigheden op een eigenaardige manier in elkaar, waardoor een vruchtbare bodem wordt gecreëerd waarop veel ideeën tegelijkertijd kunnen worden geaccepteerd, wat een schouwspel van kettingreacties mogelijk maakt die de maatschappij ingrijpend hervormt.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

SATOS

4.6/5

€8.185,91 Kopen
Litebit

4.5/5

€8.184,87 Kopen
Bitcoinmeester

4.4/5

€8.152,78 Kopen
Anycoin Direct

4.4/5

€8.170,90 Kopen
Bitvavo

4.4/5

€8.084,00 Kopen
Bitkassa

3.7/5

€8.242,88 Kopen
Bitonic

3.4/5

€8.158,66 Kopen
Laatste nieuws