Ivo Melchers Ivo Melchers
26/09/2023 13:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/09/2023 13:00

Periodiek investeren in bitcoin: DCA strategie onder de loep

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Periodiek investeren in bitcoin: DCA strategie onder de loepPeriodiek investeren in bitcoin: DCA strategie onder de loepPeriodiek investeren in bitcoin: DCA strategie onder de loepPeriodiek investeren in bitcoin: DCA strategie onder de loep

Foto: TJmedia/Shutterstock

Investeren in bitcoin (BTC) kan op veel verschillende manieren. Iedere crypto-belegger hanteert een eigen strategie wat dat betreft om op een comfortabele manier een portfolio op te bouwen. Dollar Cost Averaging (DCA) is een van de meest gebruikte investeringsmethoden, maar vandaag bekijken we of dit op basis van het afgelopen jaar ook daadwerkelijk en slimme keuze was. Bovendien bekijken we hoe de strategie zou hebben uitgepakt bij verschillende altcoins.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo geeft lezers vandaag gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin DCA

DCA is een populaire beleggingsstrategie waarbij je je aankopen spreid over een langere periode door met gelijke tussenpozen een vast bedrag in te leggen. Ongeacht de koers koop je periodiek een activa naar keuze bij. Op deze manier betaal je uiteindelijk de gemiddelde koersprijs over je investeringsperiode en verminder je de impact van de volatiliteit. Je bouwt geleidelijk een vermogen op zonder je zorgen te hoeven maken over de dagelijkse prijsschommelingen.

De welbekende analist Benjamin Cowen deelt in een nieuwe video op YouTube zijn eigen DCA tool waarmee je de DCA-strategie kunt simuleren om de resultaten te analyseren.

Als eerste bekijkt hij de resultaten van de strategie voor bitcoin. In zijn voorbeeld rekent hij met een wekelijkse inleg van 100 dollar sinds de start van het jaar. Bij elkaar opgeteld zou je momenteel 3.800 dollar hebben geïnvesteerd en een totaal van 0,148 BTC hebben geaccumuleerd. De waarde van deze bitcoin stapel staat tegen de huidige bitcoin koers gelijk aan 3.960 dollar.

Dit betekent dat de beleggingsstrategie je 160 dollar op zou hebben geleverd. Dit betreft een rendement van 4,21 procent.

Cowen vertelt zijn 787.000 abonnees bovendien dat in het jaar vóór de BTC halving zowel de bulls als de bears onderuit gaan. In andere woorden: in het verleden beleefde bitcoin in zijn pre-halving jaar een stijgende periode van meerdere maanden evenals een dalende periode van meerdere maanden. Hij denkt dat dat opnieuw kan gebeuren en we de komende maanden dus nog een mindere tijd tegemoet gaan.

Advertisement

Altcoinmarkt: cardano flink in het rood

Cowen herhaalt bovendien zijn bevinding dat bitcoin vaak de betere keuze is in de pre-halving jaren. De meeste altcoins presteren onderaan de streep namelijk slechter dan de koning der cryptocurrencies volgens Cowen.

Hij illustreert dit door verschillende altcoins toe te voegen aan zijn DCA tool. Met een wekelijkse inleg van 100 dollar in ethereum (ETH) zou je momenteel bijvoorbeeld op een verlies staan van 5,60 procent.

Andere munten zoals solana (SOL), build ‘n build (BNB) en cardano (ADA) zouden met dezelfde periodieke inleg zelfs een verlies opleveren van respectievelijk 7,8, 20,7 en 23,8 procent.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement