Thom Derks Thom Derks
03/11/2022 14:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/11/2022 14:00

President El Salvador: Geldprinten centrale banken is morele misdaad

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
El Salvador lanceert een nationaal bitcoin kantoor

Foto: Marcelo Mollaretti/Shutterstock

President Nayib Bukele van El Salvador staat bekend als de eerste president die ervoor koos om bitcoin (BTC) te adopteren als wettig betaalmiddel voor zijn land. Wat dat betreft is het niet vreemd dat Bukele ervan overtuigd is dat de toekomst voor het Westerse financieel systeem decentraal is.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Federal Reserve steelt geld

In een interview met Tucker Carlson op woensdag, bekritiseert Bukele zowel de Federal Reserve als de reactie van de media op zijn beslissing om bitcoin te adopteren als wettig betaalmiddel. Bukele is van mening dat de macht van de Federal Reserve om oneindig geld bij te drukken een “morele misdaad” is. Door de eigen munt te devalueren “steelt” de Federal Reserve volgens Bukele van zijn eigen burgers.

“Het is helemaal niet logisch meer om geld te sparen. Als je 50.000 dollar opgespaard had in de jaren 80, dan zou je nu 90 procent van je koopkracht kwijt zijn.”

Aldus een duidelijke Bukele. Volgens de president maakt de hoge inflatie die we overal ter wereld zien “mensen wakker” voor de gevaren van inflatie en daarmee het sparen in fiatgeld. Verder voorspelt hij dat mensen steeds meer naar alternatieve systemen zullen kijken om daaraan te ontsnappen.

Tot nu toe is de Federal Reserve er ook met de renteverhogingen nog niet in geslaagd om de inflatie onder controle te krijgen. Die lag voor de laatste lezing in september namelijk nog altijd op 8,2 procent.

Advertentie

Het omarmen van bitcoin

El Salvador is vorig jaar het eerste land ter wereld geworden dat bitcoin adopteerde als wettig betaalmiddel. Bukele geeft in gesprek met Carlson ook aan dat het adopteren van bitcoin door El Salvador het land op meerdere vlakken voordelen oplevert.

Hierbij noemt hij onder andere een verdubbeling van het aantal toeristen, documentaires en particuliere investeringen. Ook de reputatie van El Salvador als een land met een hoge mate van criminaliteit is sinds de introductie van bitcoin sterk verbeterd.

Niet iedereen is overigens blij met de adoptie van bitcoin door El Salvador. Onder andere de Wereldbank, de Federal Reserve en het Internationaal Monetair Fonds zijn fel tegen de adoptie van bitcoin door El Salvador.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie