Thom Derks Thom Derks
23/12/2022 13:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/12/2022 13:04

Ransomware betalingen met crypto flink gezakt in 2022

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Ransomware betalingen met crypto flink gezakt in 2022

Foto: Andrey_Popov/Shutterstock

Het jaar 2022 is er eentje om snel te vergeten voor de crypto-industrie, maar één statistiek is wel positief te noemen. De hoeveelheid ransomware betalingen met crypto is flink gezakt in 2022. Waar het in 2021 nog om een bedrag van 74 miljoen dollar ging, zou er volgens Crystal Blockchain in 2022 slechts 16 miljoen met ransomware opgehaald zijn.

Viral meme bordje “buy bitcoin” wordt geveild deze maand
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Ransomware met crypto

Dat is een verrassende ontwikkeling, omdat het aantal aanvallen juist is gestegen sinds 2021. De beruchte Conti-gang, die tijdens de pandemie vooral Amerikaanse ziekenhuizen terroriseerde, is inmiddels gestopt, maar er blijven nieuwe groepen tevoorschijn komen.

Als we Nick Smart van Crystal Blockchain mogen geloven, dan is het op dit moment nog veel te vroeg om conclusies te trekken. Het kan een tijdelijke ontwikkeling zijn dat het aantal ransomeware aanvallen afneemt.

Een ransomware, of gijzelsoftware, aanval is een aanval op de digitale systemen van bijvoorbeeld bedrijven. Aanvallers gijzelen het systeem en het bedrijf of de entiteit in kwestie kan deze alleen weer aan het werk zetten door losgeld te betalen, vaak in bitcoin (BTC) of een andere crypto.

In andere gevallen gaat het om het stelen van gevoelige data, waarvan het bedrijf dan de publicatie kan voorkomen door losgeld te betalen.

Advertentie

Gaat de goede kant op

Volgens Crystal Blockchain daalt het aantal ransomeware aanvallen mede vanwege de toename van regulatie, registratieplichten en klantverwachtingen. Crystal Blockchain constateert dat er steeds minder crypto rondgaat in de meer duistere platformen en dat het lastiger is voor criminelen om daar hun bitcoin voor fiatgeld om te wisselen.

Dit komt omdat mensen steeds meer naar dezelfde platforms toetrekken en kiezen voor beurzen die de juiste licenties en papieren bezitten. Het FTX schandaal zal daar alleen maar verder aan bijdragen. FTX was natuurlijk gevestigd op de Bahama’s, wat voor veel mensen nu ook een rode vlag zal zijn.

Langzaam maar zeker gaat de crypto-wereld wat dat betreft de goede kant op. Door schade en schande worden we wijzer in deze wereld die soms nog altijd aandoet als een digitale versie van het Wilde Westen.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie