Thom Derks Thom Derks
05/09/2023 16:45 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/10/2023 20:01

Recessie lijkt een kwestie van tijd, wat betekent dat voor bitcoin?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Recessie lijkt een kwestie van tijd, wat betekent dat voor bitcoin?

Foto: leungchopan/Shutterstock

We worden in de media al maanden geconfronteerd met een potentiële recessie als gevolg van de agressieve renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank. Het afgelopen decennium heeft de wereldeconomie mogen genieten van een rente van praktisch nul procent, wat resulteerde in een gigantische asset-bubbel; die men ook wel de “everything bubble” noemt.

Nu is de vraag of die bubbel zal imploderen met de huidige rentes van 5 procent plus de ~95 miljard dollar per maand aan assets die de Amerikaanse centrale bank van zijn balans laat verdwijnen. Vergeet daarbij ook niet het strenge beleid van de Europese Centrale Bank en de Bank of Japan.

Als we die feiten op een rijtje zetten lijkt het onrealistisch om te denken dat we hier zonder financiële schade mee wegkomen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wanneer komt de recessie?

In tegenstelling tot wat de zogenaamde “permabulls” (mensen die altijd bullish zijn) denken, lopen financiële bubbels niet langzaam leeg. Maar zodra ze barsten klapt de economie vaak plotseling in elkaar en duurt het lang voordat de koersen van financiële assets herstellen. Op het moment dat de DOTCOM-bubbel uit elkaar klapte in 2000, daalde de Amerikaanse Nasdaq 100 bijvoorbeeld met 83 procent naar zijn dieptepunt in 2002.

Tot nu toe is de recessie die iedereen voorspelde uitgebleven als gevolg van een drietal factoren; de vertraagde impact van de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank, de overvolle spaarpot van de Amerikaanse consument na de COVID-19 pandemie en de angst van bedrijven om mensen te ontslaan (omdat bedrijven bang zijn dat het onmogelijk is om die mensen weer terug te krijgen).

De verwachting is dat de spaarpot van de Amerikaanse consument in oktober leeg is, verder wijzen verschillende indicatoren richting een recessie en zien we de werkloosheid plotseling oplopen (afgelopen week steeg deze van 3,5 naar 3,8 procent).

Wat dat betreft lijkt de recessie een kwestie van tijd.

Advertentie

Wat betekent dat voor de bitcoin koers?

Recessies zijn over het algemeen slecht nieuws voor risico-assets. Bitcoin maakte in zijn volledige bestaansgeschiedenis nog geen echte recessie mee; maar de kans is groot dat de bitcoin koers hetzelfde reageert als bijvoorbeeld de S&P 500 (zie onderstaande grafiek).

Wat dat betreft is de verhoogde kans op een recessie niet goed voor de koersen van risico-assets en dat zien we ook terug in de prestaties van bitcoin de afgelopen maanden. Aan de andere kant zien we ook meteen aan deze grafiek dat de markt (tot nu toe) altijd weer heeft weten te herstellen van een recessie; in ieder geval de S&P 500.

Dat biedt natuurlijk geen garanties voor bitcoin, maar vergeet dus ook niet dat recessies niet meteen het einde van de wereld zijn.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Advertentie