Thom Derks Thom Derks
01/03/2024 13:21 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/03/2024 13:18

Recessieangst groeit: Hoe de Amerikaanse consument bitcoin beïnvloedt

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin gaat cruciale dag tegemoet, de markt houdt zijn adem in

Foto: R.Danyliuk/Shutterstock

De Amerikaanse centrale bank begon in maart 2022 met het verhogen van de rente om de inflatie te bestrijden. Iedereen voorspelde destijds een snelle recessie, maar die kwam niet dankzij een sterke Amerikaanse consument.

Dankzij de enorme overheidssteun tijdens de pandemie, konden Amerikaanse huishoudens gigantische spaarpotten opbouwen.

Zoals je dat in de onderstaande grafiek kunt zien is daar ondertussen geen sprake meer van. Moeten we ons zorgen maken over bitcoin, omdat de Amerikaanse consument door zijn geld heen is?

Afbeelding

Amerikaanse consument raakt wanhopig

Het lijkt erop dat de Amerikaanse consument op de korte termijn de hand op de spreekwoordelijke knip moet gooien. De afgelopen jaren leefden ze, in ieder geval gezien de bovenstaande grafiek, boven hun stand.

Dankzij de COVID-19 spaarpotten kon men op dezelfde voet blijven leven, ondanks de de inflatie natuurlijk behoorlijk in hun koopkracht hakte.

Afbeelding

Nu is het sentiment van de Amerikaanse consument echter op een punt gekomen dat alleen in de crisisjaren van 1974, 1980 en 2008 werd benaderd. Destijds resulteerde dat iedere keer in een recessie of erger.

Moeten we ons nu op iets vergelijkbaars voorbereiden?

Krijgt bitcoin last van de zwakkere Amerikaanse consument?

Het is nog maar de vraag in hoeverre bitcoin last krijgt van de zwakkere Amerikaanse consument. Alleen als er een gigantische recessie uitbreekt kan dat op de korte termijn weleens funest zijn voor de bitcoin koers, al is het sentiment op dit moment natuurlijk fantastisch vanwege de gigantische instromen bij de spot bitcoin-ETF’s.

Mocht er een recessie uitbreken, dan is dat de op de korte termijn een slechte ontwikkeling, maar de positieve kant van het verhaal is dat de centrale bank dan snel moet ingrijpen.

Als de pleuris uitbreekt, dan is de kans meer dan aanwezig dat het renteverlagingen gaat regenen. Dat is op de lange termijn slecht voor de Amerikaanse dollar en dat dwingt investeerders om op zoek te gaan naar alternatieve vormen van schaarste om zich in te verstoppen voor een mogelijke nieuwe inflatiegolf.

Zeker nu bitcoin zo goed presteert, kan de digitale munt weleens een belangrijk eindstation worden in die vlucht naar schaarste.

Tijdelijk 20 euro gratis crypto naar keuze

Klaar om de diepte in te duiken met cryptocurrency en denk je eraan om bitcoin of een andere cryptomunt te bemachtigen? In samenwerking met Bitvavo, de grootste cryptocurrency exchange van Nederland, hebben we een speciale deal voor onze lezers.

Meld je vandaag aan bij Bitvavo via de knop hieronder en ontvang 20 euro crypto naar keuze cadeau. Plus, je profiteert ook nog eens van nul handelskosten op je eerste 10.000 euro aan transacties. Dit is jouw kans om zonder extra kosten te starten met investeren in de wereld van crypto.

Pak 20 euro

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie