Ivo Melchers Ivo Melchers
10/07/2023 05:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/07/2023 05:00

Reusachtige bitcoin miner de dupe van weersomstandigheden

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Los pools de minería BTC pierden potencia tras esta actualización

Foto: Phonlamai Photo/Shutterstock

De uiteindelijke verdiensten van bitcoin (BTC) miners worden door veel externe factoren beïnvloed. Naast vanzelfsprekend de bitcoin koers, hebben ook de energieprijzen, mining difficulty, block reward, en het weer invloed op de werkzaamheden van de miners. Laatstgenoemde heeft er dan ook voor gezorgd dat de beursgenoteerde BTC miner Marathon Digital een stuk minder bitcoins heeft gedolven in de afgelopen maand.

Enorme beurs keurt zijn eerste Bitcoin-ETF goed, lancering nabij
Enorme beurs keurt zijn eerste Bitcoin-ETF goed, lancering nabij

Extreme weersomstandigheden verlagen BTC omzet

Marathon Digital bracht op 5 juni middels een statement naar buiten dat het in de afgelopen maand een totaal van 979 BTC had verdiend. Wanneer de opbrengst naast die van een maand eerder wordt gelegd, is een significante daling van 21 procent waar te nemen. In mei ging het toonaangevende mining-bedrijf er namelijk nog met 1.245 BTC vandoor.

Als belangrijkste reden voor deze forse daling in BTC productie noemt het de impact van de weersomstandigheden in Texas, waar het bedrijf de meeste van zijn miners heeft gevestigd.

Begin juni markeert de overgang van lente naar zomer in Texas en dit kwam duidelijk tot uiting in de gemiddelde temperatuur. Volgens gegevens van de National Weather Service in Dallas was er tussen mei en juni een sprong van bijna 8,4 graden Fahrenheit, ook wel 13,1 graden Celsius, in de gemiddeld temperatuur. In mei was de gemiddelde temperatuur namelijk gelijk aan 75,6 graden Fahrenheit (24,2 graden Celsius) terwijl juni gemiddeld 84 graden Fahrenheit (28,9 graden Celsius) zag.

In de tweede helft van de maand werden bovendien temperaturen van 35 graden Celsius overschreden, waardoor miners tijdelijk hun activiteiten moesten stopzetten om het elektriciteitsnetwerk te behouden.

Bitcoin Ordinals heeft ook invloed

Naast de weersomstandigheden gaf Marathon Digital ook deels de schuld aan Bitcoin Ordinals, de innovatieve dienst dat blockchain inscripties mogelijk maakt. Begin mei was er sprake van een enorme hype omtrent de nieuwe dienst waardoor miners flink hun zakken konden vullen. Naast de block reward strijken miners namelijk ook de betaalde transactiekosten op.

Later in de maand was de hype weer gaan liggen en namen de netwerkkosten weer enigszins gebruikelijke waarden aan. Marathon Digital schreef dan ook dat de transactiekosten de afgelopen maand daalden tot ongeveer 5,1 procent van de totale verdiensten, vergeleken met 11,8 procent in mei.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie