Timo Bult Timo Bult
22/04/2021 08:16 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/04/2021 08:16

Ripple (XRP) oprichter Chris Larsen: ‘Bitcoin (BTC) moet energiezuiniger worden en dit is hoe’

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Ripple (XRP) oprichter Chris Larsen Bitcoin (BTC) moet energiezuiniger worden en dit is hoe

Foto: rafapress/Shutterstock

Bitcoins (BTC) blockchain-technologie is een revolutionaire technologie die het mogelijk maakt om een wereldwijd gedecentraliseerd netwerk te draaien voor het versturen en bewaren van waarde. Bitcoin draait op een Proof-of-Work (PoW) protocol, en terwijl dat veel voordelen heeft, zijn er ook veel nadelen. Ripple (XRP) oprichter Chris Larsen komt met een oplossing voor het grootste probleem; het energieverbruik.

Bitcoin miners zijn een belangrijk onderdeel van het netwerk doordat zij degenen zijn die transacties verwerken. In ruil voor het zware werk, dat veel elektriciteit kost maar zo het netwerk beveiligt, ontvangen de miners bitcoins. Dat is hoe nieuwe bitcoins worden geboren. Dat energieverbruik is echter behoorlijk gestegen naarmate het netwerk is gegroeid de afgelopen jaren.

Het hele Bitcoin-netwerk verbruikt op dit moment jaarlijks naar schatting evenveel als heel Nederland. En alhoewel veel miners groene energiebronnen gebruiken in China, Zweden en andere landen met veel groene energie, zou Larsen graag zien dat “onnodig energieverbruik” wordt vermeden.

In een recente blogpost haalt Larsen aan hoe de grootste cryptocurrencies op de markt al zijn overgestapt naar Proof-of-Stake (PoS); een protocol waarbij miners niet meer nodig zijn, een fractie van de elektriciteit nodig is maar net zo goed werkt als PoW, aldus Larsen. Hij onderbouwt zijn mening met:

“Ik zou zeggen dat een dergelijke overstap van cruciaal belang is voor Bitcoin om de dominante cryptocurrency van de wereld te blijven. De huidige energiebehoefte en CO2-voetafdruk van PoW zijn al onhoudbaar hoog, waarbij Bitcoin alleen al gemiddeld 132 TWh per jaar verbruikt (gelijk aan ongeveer 12 miljoen Amerikaanse huishoudens) en jaarlijks naar schatting 63 miljoen ton CO2 uitstoot.”

In zijn betoog haalt Larsen verschillende argumenten aan die het gebruik van PoW juist onderbouwen en geeft hiervoor tegenargumenten. Hij sluit zijn artikel af met te schrijven dat het tijd is om PoS-technologie serieus te nemen:

“Op deze Dag van de Aarde heeft de cryptogemeenschap veel te vieren. De industrie wordt overweldigend gemotiveerd door een gevoel van vooruitgang, eerlijkheid en goede bedoelingen. Er zijn veel voorstanders – van de Bitcoin-gemeenschap en anderen – die luidruchtig zijn over het aanpakken van klimaatverandering en de overgang naar een 100% hernieuwbare toekomst. De droom van zoveel vroege crypto-innovators ligt binnen handbereik – maar alleen als de industrie serieus wordt over crypto die draait op energiezuinige/koolstofarme technologie.”

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie