Thom Derks Thom Derks
03/01/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/01/2023 19:00

Rusland overweegt uitbreiding energieproductie voor bitcoin mining

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Una potencial fractura de la moneda entre el BRICS y el dólar

Foto: AlexLMX/Shutterstock

De oorlog in Oekraïne is nog altijd gang, maar de Russische federatie zit ook op andere vlakken niet stil. Het land is namelijk van plan om de energieproductie op te voeren, omdat de vraag van bitcoin (BTC) miners flink toeneemt. Proof-of-Work mining wordt steeds populairder in Rusland en dat heeft natuurlijk te maken met de goedkope energie in het land.

Bitcoin wordt meer waard dan goud, zegt cryptobull Pompliano
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin mining is populair

De groei van de bitcoin mining industrie in Rusland is gedeeltelijk toe te wijzen aan nieuwe wetgeving. Die wetgeving legaliseert namelijk het gebruik van crypto als onderdeel van de internationale handel. De Russische minister van energie erkent dat de toenemende vraag naar energie vanuit deze industrie het mogelijk noodzakelijk maakt om voor extra capaciteit te zorgen in Siberië. Dat maakt hij bekend in een interview met het Russia-24 nieuwskanaal.

Binnen de traditionele financiële wereld is het lastig voor Rusland om zaken te doen, omdat het momenteel last heeft van de vele sancties vanuit het Westen. Die sancties zijn het gevolg van het conflict in Oekraïne, wat nu al een ruime 10 maanden aan de gang is. Als gevolg van dat conflict werd Rusland onder meer gesanctioneerd door de Verenigde Staten en de Europese Unie.

Onderdeel van de sancties is het bevriezen van de reserves van Rusland, wat met bitcoin niet mogelijk is. Desondanks moeten ook crypto bedrijven zich aan de sancties houden waardoor het moeilijk is voor Rusland om via crypto sancties te omzeilen.

Advertentie

Is crypto het antwoord?

Toch is het duidelijk dat Rusland toekomst ziet in bitcoin mining, maar of het bitcoin zelf op grote schaal gaat gebruiken valt nog te bezien. Wat we nu vooral zien is dat Rusland steeds meer overstapt op goud, in plaats van zaken als Amerikaanse staatsobligaties.

De reden daarvoor ligt natuurlijk in de sancties. Als je er als land niet zeker van kunt zijn dat jouw reserves altijd beschikbaar zijn, dan moet je op zoek naar andere assets. Bitcoin is ook een alternatief, maar nog heel klein en het lijkt erop dat Rusland zich hier nog niet aan wil wagen.

Ook is bitcoin als betaalmiddel voor de bevolking nog steeds verboden. Bedrijven mogen het wel gebruiken voor de internationale handel, maar daar blijft het voorlopig bij.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie