Timo Bult Timo Bult
24/03/2022 17:49 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/03/2022 17:49

Rusland wil bitcoin misschien gebruiken voor energie-export, koers reageert

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Rusland wil bitcoin misschien gebruiken voor energie-export, koers reageert

Foto: Dabarti CGI/Shutterstock

Geruchten dat Rusland mogelijk bitcoin (BTC) zal gaan gebruiken om handel te drijven zorgen ervoor dat de koers weer een nieuwe sprong omhoog maakt. De geruchten zijn gebaseerd op een interview met Pavel Zavalny, voorzitter van het Russische Committee on Energy.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

‘Export kan met bitcoin betaald worden’

Door de wereldwijde sancties als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne, heeft Rusland grote problemen met het betalen en ontvangen van betalingen. De sancties zorgen ervoor dat bepaalde banken bijvoorbeeld worden uitgesloten van de internationale markt, en dat verschillende reserves zijn bevroren. Kortom, Rusland is op zoek naar alternatieven. Zavalny stelt in het interview dat andere valuta gebruikt kunnen worden voor het exporteren van energie (zoals olie en gas):

“De gebruikte valuta kunnen verschillen en het is een normale praktijk. Als het Bitcoin is, dan is het Bitcoin.”

Het is uiteraard geen bevestiging dat Rusland ook daadwerkelijk bitcoin zal gaan gebruiken. Zo blijft een officiële bevestiging vooralsnog uit. Wel zorgde het voor een reactie op de markten.

Prijs van bitcoin stijgt

Zoals op de onderstaande grafiek te zien is, begon de BTC koers vlak nadat de uitspraken werden gepubliceerd, te stijgen. Tot nu toe gaat het om een stijging van ongeveer $43.000 naar $44.000. De koers nadert hiermee stap voor stap de belangrijke weerstand bij $45.000, waar de koers sinds januari onder handelt. Op Bitvavo komt de bitcoin prijs in euro’s van bitcoin uit op €40.000.

Doordat bitcoin een gedecentraliseerd netwerk is, kan niemand er macht over uitoefenen. Het kan daarom ook gebruikt worden om sancties te omzeilen. Velen zullen nu stellen dat Rusland het imago van bitcoin kan besmeuren. Men moet echter niet vergeten dat bitcoin ook juist aan de “goede kant” uitkomsten biedt. Zo gebruiken Oekraïners de cryptocurrency om het land met hun kapitaal te kunnen vluchten zonder hierbij van banken afhankelijk te hoeven zijn.

Men mag daarnaast ook niet vergeten dat de blockchain volledig transparant is. Autoriteiten zullen daarom precies kunnen volgen waar de bitcoins naartoe gaan en waarvoor ze gebruikt worden. Of het Rusland zal redden van de dreigende economische ondergang lijkt onwaarschijnlijk. Handel drijven en sancties compleet omzeilen zal door de transparantie vrijwel onmogelijk zijn.

 

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie