Thom Derks Thom Derks
11/10/2023 17:20 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/10/2023 17:18

Slecht nieuws voor bitcoin koers? Amerikaanse inflatie verrassend hoog

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Paul Brady Photography/Shutterstock

De Producenten Prijs Index (PPI) in de Verenigde Staten, de inflatiemeter die de kosten meet voor eindproducten die producenten betalen, steeg met 0,5 procent de afgelopen maand, terwijl er een stijging van 0,3 procent werd verwacht. Hiermee viel de PPI inflatie hoger uit dan verwacht in Amerika, maar was de stijging minder heftig dan die van afgelopen maand van 0,7 procent.

Wat betekent het voor de bitcoin koers dat de inflatie in de Verenigde Staten op deze manier een probleem blijft?

Bitcoin schrijft geschiedenis: nieuwe all-time-high op komst?
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Milde reactie markt op hoge inflatie

Zoals de titel al een beetje heeft verraden, reageerde de markt eigenlijk heel mild op de hoge score voor de PPI inflatie. Ook de aandelenmarkten trekken zich niets aan van de hogere inflatie en lijken zich op te maken voor de vierde achtereenvolgende dag met groene cijfers.

De inflatiedruk kwam vooral vanuit de gestegen kosten voor eindproducten, die met 0,9 procent stegen, terwijl diensten met slechts 0,3 procent duurder werden. Een groot deel van de stijging van de goederenprijzen kwam voor de rekening van benzine, die als gevolg van de hoge olieprijzen met 5,4 procent steeg.

Op jaarbasis steeg de PPI met 2,2 procent, wat de grootste stijging markeert sinds april. Het 12-maands tempo was in juni vertraagd tot 0,2 procent, maar is sindsdien weer behoorlijk gestegen.

Afbeelding

Voor de markten is de PPI een leidende indicator voor de inflatie, omdat het een breed scala aan kosten meet voor pijplijngoederen, die worden gebruikt voor consumentenproducten. Donderdag komt het Labor Department met de meer populaire consumentenprijsindex (CPI), die naar verwachting een kleine daling van 0,1 procent laat zien ten opzichte van afgelopen maand.

Beide rapporten zijn echter belangrijk voor het beleid van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve), die vanaf maart 2022 agressief de rente verhoogde om de inflatie onder controle te krijgen.

Advertentie

Slecht nieuws voor bitcoin

Puur vanuit de data bekeken is het nieuws van de harder dan verwacht gestegen inflatie slecht voor de bitcoin koers. Ondanks dat zien we geen dalingen, wat erop wijst dat de verkopers (de bears) op dit moment weinig puf meer over hebben.

Als slecht nieuws de koers niet meer kan drukken in een neerwaartse trend, dan bestaat de kans dat de trend binnenkort voorbij is en omslaat naar de andere kant.

Wellicht is de bodem voor bitcoin bereikt, wat natuurlijk niet betekent dat we dit kwartaal niet nog een stukje kunnen wegglijden. Door de hoge rentes zijn de vooruitzichten op dit moment niet bullish.

De eerste echte bullish ontwikkelingen staan in principe pas weer voor 2024 op de kalender. Natuurlijk met de volgende bitcoin halving, waarvoor de verwachtingen hooggespannen zullen zijn, en wellicht de eerste renteverlagingen van de Federal Reserve en de komst van de eerste Amerikaanse Spot Bitcoin ETF.

Geduld is een schone zaak.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie