Simon Bosch Simon Bosch
12/11/2022 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/11/2022 06:00

Vermiste BTC-schat van €870 miljoen zat verstopt in oude popcornbeker

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Shutterstock/BERMIX STUDIO

Tegenwoordig zitten steeds meer instituten in bitcoin (BTC), maar een paar jaar geleden was dit wel anders; toen was de cryptocurrencies misschien wel hét boegbeeld van moderne criminaliteit. De overheid speurt daarom non-stop naar criminaliteit, en heeft soms leuke vondsten. Dit keer zat een enorm bedrag aan bitcoins op een plek die je misschien niet zo zou verwachten.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoins van Silk Road-hack gevonden

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie schrijft dat crypto-crimineel James Zhong is berecht. Hij wist in 2012 de illegale online marktplaats Silk Road op vernuftige wijze van veel geld te ontvreemden. De Bitcoin-walletadressen van Silk Road lijken te hebben gekampt met een softwarebug.

Hij kon namelijk 500 BTC naar de adressen sturen, maar door letterlijk dezelfde seconde nog vijf opnames van elk 500 BTC te sturen kwam hij uiteindelijk op een winst van 2000 BTC uit. Op die manier wist hij in razend tempo zo’n 50.676 bitcoins bij elkaar te sprokkelen.

De Amerikaanse Belastingdienst is samen met de politie op onderzoek uitgegaan. In het huis van Zhong vonden ze in een kastje in de badkamer een metalen popcornemmer onder een stapel handdoeken. Hierin zat een klein, Raspberry Pi-achtig computertje met daarop de grote hoeveelheid bitcoins.

Maar rond die tijd vond de hardfork plaats waarbij Bitcoin Cash (BCH) ontstond. Hierna had hij in een tweede wallet evenveel BCH-tokens als wat hij aan bitcoins had. Hij verkocht zijn BCH voor BTC, waarna hij zo’n 53.500 BTC had. Op het moment is dit zo’n 870 miljoen euro waard, en op de top van de stierenmarkt was het zelfs ongeveer 3 miljard euro.

Advertentie

Hacker van illegale marktplaats veroordeeld

Data op de Bitcoin-blockchain is volledig publiek, en het Ministerie van Justitie impliceert dat de politie zich bewust was van de hack. Maar waar de coins verstopt waren is lang onduidelijk gebleven. In Zhongs huis vond de politie ook een ondergrondse kluis, meer bitcoins, het nodige goud en zilver en veel cash.

Zhong heeft nu schuld bekend in de rechtszaal en wordt veroordeeld voor transactiefraude. Hier staat maximaal 20 jaar gevangenisstraf op, in februari volgend jaar zal worden bepaald wat de uiteindelijke straf zal zijn. Misschien wel het meest ironische is dat de hacker een illegale internetmarktplaats heeft beroofd. Van je collega’s moet je het hebben, toch?

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie