Robin Hazekamp Robin Hazekamp
12/02/2024 19:31 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/02/2024 19:10

Waarom de bitcoin koers vandaag de $50.000 doorbrak

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Waarom de bitcoin koers vandaag de $50.000 doorbrak

Foto: Tradingview

De bitcoin (BTC) koers heeft vandaag de $50.000 doorbroken. Dat is een niveau dat sinds eind 2021 niet meer geëvenaard is. Maar wat zorgde er nou voor dat deze zo hard is gestegen? Dit zou te maken kunnen hebben met verschillende factoren, zoals liquidaties, de bitcoin ETF’s en een lagere selling pressure van bitcoin miners. Hieronder nemen we de zaak onder de loep.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

De redenen voor de bitcoin stijging van vandaag

Een veelgenoemde reden voor de sterke toename van de bitcoin prijs vandaag, zijn de bitcoin ETF’s. Deze Exchange-Traded Funds zagen afgelopen week een enorme toename van fondsen, met een instroom van maar liefst $1,1 miljard. BlackRock’s IBIT fonds bijvoorbeeld, overtrof 99,98% van alle andere ETF’s nadat het $3,19 miljard binnenhaalde sinds 11 januari.

Tot voor kort waren er enige zorgen over de ETF’s, aangezien Grayscale’s ETF (GBTC) het niet zo goed deed. Het beursfonds zag een enorme hoop geld naar concurrenten verdwijnen. Een groot deel van de instroom van alle bitcoin ETF’s waren dan ook afkomstig van Grayscale’s fonds. Die uitstroom lijkt echter op te houden, terwijl de instroom van de andere ETF’s juist door blijft gaan. 

Advertentie

Liquidaties zorgen voor snelle stijging

Het specifiek overtreffen van de $50.000 grens vandaag is wellicht te wijten aan de enorme reeks liquidaties die plaatsvonden. In de afgelopen 4 uur is er maar liefst $106 miljoen aan posities geliquideerd. Daarvan waren het grootste deel short-posities, die gezamenlijk $94 miljoen omvatten. De overige 12 miljoen dollar waren long-posities.

Bij een liquidatie wordt een handelaar gedwongen om zijn of haar positie te sluiten. Dit wordt gedaan om verdere verliezen te beperken. Dit kan leiden tot een versnelling van de stijging van de koers. Onder andere omdat deze handelaren gedwongen worden om dezelfde activa te kopen die ze eerder hadden verkocht, om hun shortposities te dekken.

De koers lijkt wel moeite te hebben met het onderhouden van een niveau boven de $50.000. Het vormt een belangrijk psychologisch niveau, dat lastig te doorbreken is. Momenteel bevindt de bitcoin prijs zich net onder deze grens, en doorbreekt deze van tijd tot tijd. Of de prijs de $50.000 daadwerkelijk achter zich zal laten, is nog onzeker.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie