Thom Derks Thom Derks
28/09/2023 04:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/10/2023 21:13

Wanneer wordt de rente verlaagd en wat betekent dit voor Bitcoin?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin verslaat dollar in inflatiestrijd, laat centrale bank VS los

Foto: Paul Brady Photography/Shutterstock

Het is je vast niet ontgaan dat de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) de afgelopen maanden agressief de rente verhoogde om de inflatie onder de duim te krijgen. Helaas voor ons levert dat een gigantische neerwaartse druk op de bitcoin (BTC) koers op.

Om die reden is het heel interessant om te speculeren over het vraagstuk wanneer we de eerste renteverlagingen zullen zien van de Federal Reserve. Wat kunnen we verwachten en wat betekent dat voor de bitcoin koers?

🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

Wanneer komt de eerste renteverlaging?

Gemiddeld genomen (en deze data gaat terug tot 1968) duurt het acht maanden voordat de Federal Reserve na de laatste renteverhoging op de proppen komt met de eerste renteverlaging. In 2008 duurde dat echter een stuk langer met 14 maanden en in 1997 ging het om een periode van 17 maanden.

Afbeelding

Op dit moment prijst de futuresmarkt in dat we nog 40 procent kans hebben op één nieuwe renteverhoging in 2023. Als die renteverhoging er nog komt, dan zou de eerste renteverlaging (op basis van het historische gemiddelde) rond juli 2024 moeten komen.

Als die laatste renteverhoging niet komt, dan kunnen we mogelijk in maart 2024 al de eerste renteverlaging verwachten. Maar als we zo lang moeten wachten als in 1997 en 2008, dan kan het weleens tot 2025 duren voordat we renteverlagingen krijgen.

Advertisement

Wat betekent dat voor de bitcoin koers?

Dat laatste scenario zou geen goede ontwikkeling zijn voor bitcoin, want dat betekent dat we gedurende het jaar van de halving geen renteverlagingen krijgen. Als we die wel krijgen, bijvoorbeeld in maart, dan zou dat juist een boost kunnen geven nog voor de halving.

Dan zou je de gecombineerde euforie van de halving en de eerste renteverlaging hebben. Als daar dan ook nog eens de goedkeuring van de eerste Amerikaanse spot Bitcoin-ETF bij komt (bijvoorbeeld die van BlackRock) dan zou het feest helemaal compleet zijn.

Blijven de renteverlagingen uit, dan kan het weleens een lastig jaar worden en moeten we nog maar zien of de bulls het in zich hebben om na de halving te knallen voor bitcoin. Alles bij elkaar belooft 2024 dus een razend spannend jaar te worden voor de toekomst van bitcoin.

Als we de Federal Reserve mogen geloven moeten we het nog relatief lang doen met de verhoogde rentes, maar ze riepen daar ook dat de inflatie een tijdelijk fenomeen zou zijn.

Wat dat betreft zijn uitspraken van de Amerikaanse centrale bank over de toekomst niet heel betrouwbaar.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement