Wat is de reden dat bitcoin (BTC) plotseling 15% steeg?

Vanochtend zagen we plotseling een enorme groene candle op de bitcoin (BTC) grafiek. De grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie is vandaag binnen een paar uur met maar liefst 15,4% in waarde toegenomen. Het behaalde daarmee een nieuw hoogtepunt voor 2019 met een waarde van $5.100. Het was niet geheel onverwachts dat bitcoin weer zou gaan stijgen, al was de manier waarop het gebeurde wel een verassing voor velen. Wat heeft deze plotselinge piek veroorzaakt?

Technische analyse

De meest waarschijnlijke oorzaak is dat bitcoin het belangrijke resistance niveau op $4.200 heeft doorbroken. Aangezien dit prijsniveau al langere tijd in de gaten werd gehouden door beleggers kan het doorbreken ervan de vonk zijn geweest die deze ontploffing veroorzaakte.

Een groot deel van de investeringen in BTC worden vrijwel automatisch gedaan, en veel beleggers plaatsen daarnaast orders op een bepaald prijsniveau op basis van technische patronen en indicatoren. Al dagen, zo niet weken worstelde bitcoin met de resistance op $4.200. Het is daarom waarschijnlijk dat veel orders open stonden voor het prijsniveau net boven de $4.200. Ook is het waarschijnlijk dat veel short posities (posities die profiteren van een dalende BTC koers) net boven dit niveau gesloten werden om verdere verliezen te voorkomen.

Zo zei Matti Greenspan, senior marktanalist bij eToro:

Bitcoins doorbraak vanochtend boven de $4.200 was van cruciaal belang, omdat de markt al een tijdje naar dat niveau keek. Ongetwijfeld waren veel entry-orders en stop losses vlak boven dit prijsniveau gepositioneerd.

Fake News

Andere mogelijke oorzaken voor de explosieve prijsstijging zijn een aantal ‘Fake news’-berichten die sinds gisteren de ronde doen. We mogen natuurlijk niet vergeten dat het gisteren 1 april was, en bitcoin-beleggers werden niet gespaard.

Zo meldde een van de nieuwsberichten dat een van ‘s werelds succesvolste investeerders, Warren Buffet, zijn portfolio zou gaan diversificeren. Dit zou hij gaan doen met onder andere bitcoin. Positief nieuws dus! Maar helaas ging het om een oud fake news-bericht.

Daarnaast ging er ook een nieuwsbericht rond dat de Securities and Exchange Commission (SEC) eindelijk een bitcoin exchange-traded fund (ETF) zou hebben goedgekeurd. Zo’n ETF zou het voor onder andere institutionele beleggers en retailbeleggers een stuk gemakkelijker maken om in bitcoin te investeren, met dus mogelijk een nieuwe geldinstroom op de crypto-markt tot gevolg. Maar helaas, ook hier ging het om fake news!

Brexit

De laatste mogelijkheid die we in dit artikel zullen bespreken is de dreigende harde Brexit. Het onvermogen van Theresa May om haar Brexit-deal door het parlement te loodsen leidt ertoe dat een harde Brexit op 11 april steeds aannemelijker wordt.

We hebben vaker gezien dat bitcoin profiteert van onzekere tijden. Mogelijk kiezen de Britten eieren voor hun geld, en wisselen ze een deel van hun ponden in voor bitcoins. Op die manier kunnen ze zich beschermen voor de mogelijk negatieve gevolgen van de Brexit aangezien bitcoin relatief gezien in dit soort situaties zijn waarde behoudt.

Een beetje van alles

Het blijft echter lastig om precies vast te stellen wat de oorzaak van deze prijsrally was. De bitcoin- en crypto-markt in zijn algemeen worden in grote mate gedreven door emotie. Ze profiteren dan ook enorm van goed nieuws en de hype rondom cryptocurrency en blockchain. Het is daarom heel goed mogelijk dat alle drie de factoren uit dit artikel een rol hebben gespeeld in de recente rally.

Benieuwd naar een uitgebreidere koersanalyse van bitcoin (BTC)? Bekijk dan hier de wekelijkse analyse van Crypto Insiders David!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.

Vergelijk de beste bitcoin aanbieders
Ad
Bitvavo
€24.445,00 Kopen
1
Litebit
€24.688,90 Kopen
2
Bitcoinmeester
€24.702,00 Kopen
3
SATOS
€24.848,10 Kopen
Meer nieuws

XRP, BNB, USDC en DOGE worden nu ondersteund op Pornhub

Pornhub, een zeer populaire pornografische website, ondersteunt nu ook XRP (XRP), Binance Coin (BNB), USD Coin (USDC) en Dogecoin (DOGE). Dat viel als eerst...

Bitcoin (BTC) whales en fundamentals tonen bullish beeld

De hoeveelheid aan bitcoin (BTC) wallets met meer dan 1.000 BTC erop, oftewel de zogeheten bitcoin-whales, is dit jaar hard toegenomen. Sinds de jaarwisseling hebben...

Bitcoin (BTC) koers na behoorlijke daling weer terug bij af, altcoins worden niet gespaard

De bitcoin (BTC) koers is de afgelopen 24 uur aardig teruggezakt nadat de bulls opnieuw niet door de weerstand bij $37.500 heen konden breken. De komende...

Polkadot (DOT) corrigeert na enorme stijging, maar deze aankondigingen kunnen de koers weer doen opleven

Onlangs was op Crypto Insiders te lezen dat Polkadot (DOT) nu de vierde grootste cryptocurrency is qua marktkapitalisatie. De DOT koers was in drie weken...

Bitcoin wordt vooral illegaal gebruikt, zegt nieuwe Amerikaanse minister van Financiën, maar klopt dat wel?

Janet Yellen, de aankomende Amerikaanse minister van Financiën, noemt cryptocurrencies als bitcoin (BTC) “bijzonder zorgelijk” en zegt dat ze voornamelijk gebruikt worden voor illegale...

Ripple medeoprichter Jed McCaleb dumpt miljoenen XRP ondanks rechtszaak

Jed McCaleb, medeoprichter van Ripple en Mt. Gox, is weer begonnen met het dumpen van grote hoeveelheden XRP (XRP) op de markt. McCaleb verkocht in...