Dylan Laat Dylan Laat
31/03/2024 11:49 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/03/2024 10:53

Wat was afgelopen jaren een betere investering: een huis of bitcoin?

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Wat was afgelopen jaren een betere investering: een huis of bitcoin?

Foto: Henk Vrieselaar/Shutterstock

Het afgelopen decennium heeft een interessante financiële strijd laten zien tussen twee geheel verschillende soorten investeringen: Bitcoin (BTC) en vastgoed. Een recent onderzoek uitgevoerd door de Britse vastgoedbeheerder Foxtons, ingezien door Euronews, werpt licht op deze race.

In het onderzoek werden Bitcoin, de huizenmarkt in Londen en meer investeringscategorieën met elkaar vergeleken om antwoord te krijgen op de vraag ‘Wat was afgelopen jaren een beter investering: een huis of bitcoin?’ Ook werpen we een blik op hoe dat in Nederland zit.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

De bizarre groei van bitcoins koers

In een periode van tien jaar heeft bitcoin een ongelooflijke groei laten zien, met een rendement van bijna 5.000 procent, schrijft Foxtons. In december 2013 was de gemiddelde waarde van 1 BTC 840,30 dollar.

Deze waarde is in de daaropvolgende jaren explosief gestegen tot 42.544 dollar in december 2023. Sindsdien is bitcoin alleen maar verder gestegen en werd een nieuw record bereikt. In maart bereikte het zijn huidige record van 73.000 dollar.

Ondanks de indrukwekkende cijfers van bitcoin, heeft ook de huizenmarkt in Londen zich bewezen als een sterke investering. Volgens hetzelfde onderzoek van Foxtons heeft investeren in Londens vastgoed een rendement van meer dan 44 procent opgeleverd over de laatste tien jaar.

In december 2013 was de gemiddelde waarde van een woning in Londen 352.028 Britse pond (ongeveer 411.250 euro). Deze waarde is toegenomen tot 508.037 Britse pond (of ongeveer 593.500 euro) vandaag de dag. Dat markeert een stijging van meer dan 156.000 Britse pond (of 182.250 euro).

Volgens Foxtons is de huizenmarkt in Londen daarmee “ongetwijfeld het toppunt als het gaat om investeringen in onroerend goed in het VK.” Maar wint het dus niet van bitcoin.

Andere investeringen die het goed en slecht deden

Het onderzoek van Foxtons vergeleek ook andere populaire investeringsmogelijkheden, waaronder goud, zilver en de FTSE 100 index. Goud nam de tweede plaats in met een rendement van 66,8 procent in dezelfde periode.

Zilver en de FTSE 100 index groeiden respectievelijk 22,9 en 15,7 procent. Opvallend genoeg bleken investeringen in WTI ruwe olie, Brent ruwe olie en natuurlijk gas de slechtste keuzes, met respectievelijke rendementen van -26,3, -30,2 en -41,5 procent.

Guy Gittins, CEO van Foxtons, benadrukte de veranderende aard van het investeringslandschap en wees op de opkomst van nieuwe markten zoals die van crypto, die een periode van enorme groei hebben gekend, zij het met een hogere mate van volatiliteit.

Advertentie

Ook in Nederland wint Bitcoin het van de huizenmarkt

Dus, wat was de afgelopen tien jaar een betere investering, een huis of bitcoin? In Londen was dat dus toch echt bitcoin. Ook in Nederland was de crypto, ondanks de gekke huizenmarkt in ons land, een betere investering.

Volgens data van het Centraal Bureau voor de Statistiek stond de gemiddelde huizenprijs in Nederland begin 2022 ruim 82 procent hoger dan 2015. Kortom, ook in Nederland wist een investering in een huis het niet te winnen van bitcoin.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie