René Raaphorst René Raaphorst
24/04/2018 19:06 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/04/2018 19:06

Zal Bitcoin ooit goud vervangen als 'store of value'?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
zal_bitcoin_ooit_goud_vervangen_als_store_of_value

Kan Bitcoin ooit goud evenaren of zelfs vervangen als veilige haven voor onstabiele aandelen, obligatiemarkten en fluctuerende fiat-valuta? Sommige deskundigen zien dit in de toekomst gebeuren.
In de geschreven geschiedenis van de mensheid is goud in de meeste culturen en wereldwijd een continue blijk van welvaart geweest. Tijdens de opkomst van andere valuta-vormen en andere waardevolle materialen is goud een vertrouwd goed gebleven. De waarde van goud is gebaseerd op zijn schaarste en in de vorm van welvaart kan goud naar elk land worden verscheept waar het ingeruild kan worden voor fiat geld, diensten of producten.
Bitcoin en goud zijn op veel manieren vergelijkbaar. Een groot verschil is dat goud zich in al die tijd heeft bewezen terwijl Bitcoin, als wereldwijd valuta, nog in kinderschoenen staat. Toch zijn er sommige deskundigen die onderzoek verrichten naar de mogelijkheid dat Bitcoin goud zou kunnen passeren als meest vertrouwd product om op terug te vallen.
Toen Bitcoin vorig jaar van $1.000 naar $19.000 lanceerde bleef goud stagneren op ongeveer $12.000 per ounce. Het was in die tijd dat de markt begon te speculeren dat Bitcoin goud zou overnemen als hedge voor valuta.
Deze prijsstijging en de daaropvolgende marktcorrectie hebben als oorzaak: FOMO (fear of missing out). Goud beleefde dezelfde soort waardestijging tijdens de hoogtijdagen van gouddelving maar dit is niet echt een onderdeel van de vraag of Bitcoin het gele metaal ooit zal vervangen.
President van Zander Precious Metals, Pete Thomas, liet zich uit over zijn ervaringen met goudbeleggers welke zich ging bemoeien met crypto:

Mensen gingen naar de goudhandelaar om goud te verhandelen voor crypto

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Goud en Bitcoin profiteren van dezelfde economische condities

De grootste overeenkomst tussen Bitcoin en goud is schaarste, hetgeen wat elk goed in een vraag- en aanbodmarkt waarde geeft. Echter, naarmate tijd verstrijkt wordt Bitcoin steeds schaarser terwijl goud in hetzelfde tempo wordt gedolven.
Uiteindelijk zullen er 21 miljoen Bitcoins bestaan waarvan driekwart momenteel al is gemined. Volgens experts zal de markt ware waarde vinden zodra Bitcoin eindig wordt en dus alle 21 miljoen Bitcoin gemined zijn.
Daarentegen zal goud altijd in waarde dalen en stijgen aangezien goud continu gedolven wordt met een snelheid van ongeveer 32.000 ton per jaar waardoor de totale goudvoorraad elk jaar met 1,7% toeneemt.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie