Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
08/10/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/10/2023 14:30

Cardano oprichter ontkent kritiek, zet vraagtekens bij Solana

Cardano-ADA
cardano-ada-logo
Cardano nieuws
Cardano blijft populair bij nieuwe gebruikers ondanks sombere koers

Foto: Shutterstock/ Sharaf Maksumov

De oprichter van Cardano, Charles Hoskinson, reageerde op de kritieken richting de schaaloplossing Hydra. De layer 2 netwerk zou niet de schaalbaarheid kunnen leveren zoals bij andere blockchains is te zien. Volgens Charles is het commentaar vanuit de crypto gemeenschap echter onjuist. 

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen hier €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Cardano Hydra

In een video legde de Amerikaan zijn redenatie uit. Volgens Hoskinson kun je niet alle van verschillende blockchains met elkaar vergelijken. Een belangrijk onderscheid dat je moet maken is de complexiteit van een transactie. Die van Cardano verschillen fundamenteel met andere netwerken. Zo kan een enkele transactie op het platform meerdere outputs bevatten. Door het grote verschil in transacties hoeft een hoge transactiesnelheid (TPS) niet noodzakelijkerwijs een indicatie te zijn voor de kwaliteit van het netwerk. 

Hydra is de langverwachte en innovatieve layer 2 oplossing die de transactie verwerkingscapaciteit van het netwerk optimaliseert. De Hydra Head, het paradepaardje van deze oplossing, maakt gebruik van een unieke technologie waarmee de hoofdketen en off-chain ledgers transacties verwerken. Deze off-chain ledger, de Hydra head, behoudt dezelfde transactie-eigenschappen als de hoofdketen. Met de introductie van Hydra Pay, een gedecentraliseerd betalingssysteem gebaseerd op Hydra’s raamwerk, streeft Cardano ernaar om de wereld van blockchain-micropayments te revolutionairen en gedecentraliseerde finance (DeFi) ontwikkeling aan te trekken.

Advertentie

Hoskinson en Solana

Hoskinson besprak ook het opvallend presterende Solana (SOL). De digitale munt steeg in het begin van deze week met bijna 30% en waardoor het project Cardano en Dogecoin (DOGE) inhaalde op basis van marktkapitalisatie. De Cardano oprichter was echter kritisch en wees op de gecentraliseerde aanpak van Solana. De Amerikaan benoemde de 200 aan Terabytes die nodig zijn om het netwerk draaiende te houden. Binnenkort zal dit om petabytes gaan. Wat neerkomt op 1 miljard megabytes aan opslag. 

Hoe groter de opslageisen voor een blockchain worden, hoe duurder en gecompliceerder het wordt om een volledige node te draaien. Dit kan leiden tot een situatie waarin alleen grote organisaties met voldoende middelen de capaciteit hebben om de volledige blockchain te hosten en te valideren. Dit gaat tegen het decentralisatie principe in, dat een kern component is van veel blockchains.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie