Timo Bult Timo Bult
17/04/2019 09:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/04/2019 09:45

Carrefour en Nestlé gebruiken blockchain voor meer transparantie productieketen

Het Zwitserse Nestlé, een van ’s werelds grootste voedselproducenten en de Franse supermarktketen Carrefour hebben in samenwerking met IBM een blockchain gelanceerd. De twee giganten willen klanten zo meer transparantie bieden in de productieketens van de bedrijven. Carrefour maakte het nieuws op 15 april bekend in een artikel op haar website.
In 5.360 winkels van Carrefour kunnen klanten nu precies achterhalen welke weg het Mousline purée (aardappelpuree) heeft afgelegd. Klanten kunnen toegang tot de informatie van een specifiek product krijgen middels de QR-code op de verpakking.
De informatie wordt automatisch aan de blockchain toegevoegd naarmate de aardappels zich door het productieproces voortbewegen. Op de website valt de lezen dat de volgende informatie zichtbaar is voor klanten:

De gebruikte aardappelrassen, de data en plaats van productieprocessen, informatie over kwaliteitscontrole en de plaatsen en data van opslag vóór het in de winkel plaatsen van het product.

De twee bedrijven ontwikkelden het systeem in samenwerking met IBM binnen het IBM Food Trust-programma. In de onderstaande video legt Nestlé uit hoe het ongeveer werkt. De video is in het Frans, echter geven de animaties een idee van hoe het systeem werkt.

Interesse in de ‘Bitcoin halving’ op hoogste punt ooit

Van kip tot bord

Blockchain leent zich perfect voor dergelijke use cases. De informatie kan namelijk automatisch aan de blockchain worden toegevoegd en kan niet verwijderd of veranderd worden. Bedrijven kunnen daardoor een hoge mate van transparantie bieden voor hun productieketens.
Albert Heijn is zo’n bedrijf dat blockchain al dit voor dit doeleinde gebruikt. Zo kunnen klanten de herkomst van hun sinaasappelsap inzien. Ook de eieren bij Albert Heijn kunnen van kip tot bord worden teruggeleid.
Heb je de uitgebreidere bitcoin (BTC) koersanalyse van vanmorgen al gelezen? Lees hier de laatste analyse van Crypto Insider David!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie