Rico Engelbarts
01/12/2018 11:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/12/2018 11:00

Coinbase voorzitter: crypto-technologie is de kern van internet 3.0

Nieuws
coinbase_voorzitter_crypto_technologie_is_de_kern_van_internet_3

Foto: rarrarorro/Shutterstock

Volgens Asiff Hirji zal de kern van het internet 3.0 gebaseerd zijn op de financiële technologieën die voortkomen uit cryptocurrency protocollen. De voorzitter en COO van de grootste, gereguleerde cryptocurrency exchange van Amerika, Coinbase, plaatst crypto-technologie aan het voorfront van de volgende internetrevolutie.
Tijdens een lezing op de Money2020 conferentie in de VS uitte Hirji zijn visie over de toekomstige rol van crypto-technologie. Volgens de COO kan men in de komende jaren de lancering van veel nieuwe, opmerkelijke bedrijven verwachten die de twee belangrijkste problemen van het internet zullen verhelpen: geld en vertrouwen.

We staan op het randje van internet 3 … we zijn van mainframe computing naar distributed computing gegaan en hebben hiermee veel waarde gecreëerd en veel nieuwe bedrijven opgezet. Daarna, toen we ons van distributed computing naar cloud mobile bewogen, kwam er opnieuw een grote golf aan innovatie; opnieuw een grote golf aan nieuwe bedrijven. Op dit moment creëren we een gedecentraliseerd web.

Ethereum ETF's op lanceerplatform: Citibank voorspelt vuurwerk
Ethereum ETF's op lanceerplatform: Citibank voorspelt vuurwerk

Decentralisatie

Decentralisatie beschrijft een situatie waarin een systeem volledig verspreid is, terwijl er alsnog een gecombineerde controle over het systeem wordt behouden. De meest bekende cryptocurrency, Bitcoin (BTC), is een voorbeeld van een gedecentraliseerd netwerk. Het opereert op een protocol genaamd blockchain; een chronologische ketting van informatie-blokken. In Bitcoin’s geval bevatten deze blokken voornamelijk informatie over transacties.
De blockchain is niet onderhevig aan een enkele gezaghebber; integendeel, het netwerk wordt gerund door een grote groep miners die voor hun moeite worden beloond met de desbetreffende cryptocurrency. Hierdoor wordt het risico met betrekking tot datamanipulatie flink verkleind, gezien alle miners elkaar in de gaten houden.
Een gedecentraliseerd web zal dus op een soortgelijke manier werken. Het zal bestaan uit een peer-to-peer netwerk vergelijkbaar met Bitcoin, waarbij hosting niet via servers, maar via een verspreid netwerk van gebruikers zal plaatsvinden. Het grote voordeel is dat het web hierdoor onafhankelijker zal zijn dan haar voorgangers.
In haar huidige staat is het internet hevig gecentraliseerd; een klein aantal spelers beschikt over een groot deel van de macht en zeggenschap, wat dus vele risico’s met zich meebrengt. Men kan hierbij denken aan datamanipulatie of hackers, misbruik door overheden die hun burgers willen surveilleren, of privacy gerelateerde kwesties zoals de koop en verkoop van gebruikersdata.


De decentralisatie van het web is dus een van de meest veelbelovende applicaties van blockchain-technologie. Er zijn al meerdere bedrijven die ook aan dergelijke oplossingen werken; Protocol Labs bijvoorbeeld wist in augustus 2017 zo’n $205 miljoen op te halen voor een gedecentraliseerd project.
Toch zal het nog even duren voordat we een werkelijk gedecentraliseerd web hebben. Dit ligt voornamelijk aan de huidige limitaties van blockchain, zoals de schaalbaarheid en interoperabiliteit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Nieuws nieuws

Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Grote cryptobeurs gehackt voor $230 miljoen, vooral shiba inu gestolen
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Advertentie
crypto-insiders-icon