Erik Juffermans Erik Juffermans
23/07/2023 17:40 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/07/2023 17:40

Crypto handelsvolume keldert flink in tweede kwartaal

Nieuws
ADA in de spotlight: Nieuwe Cardano koersvoorspelling

Foto: seewhatmitchsee/Shutterstock

2023 begon geweldig met gigantische koersstijgingen in de crypto markt. Ook het handelsvolume op zowel gecentraliseerde als decentrale platformen stegen eindelijk weer flink. In het tweede kwartaal lukte het helaas niet om dit momentum door te zetten en het volume nam fors af. Dit blijkt uit een onderzoek van Coingecko.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto volume hard gedaald

Zoals gezegd begon dit jaar zeer goed. Wetgevende chaos en zeer agressieve financiële toezichthouders gooiden echter roet in het eten, en het momentum bleef een beetje steken. Vooral het handelsvolume kreeg een forse tik in het tweede kwartaal van 2023.

Het handelsvolume op gecentraliseerde crypto exchanges (CEX), waarvan Binance de koploper is, kwam in het tweede kwartaal op $1,42 biljoen uit. Dat is een daling van 43 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. Hoewel decentralized finance (DeFi) iets beter presteerde, werd ook deze tak van de crypto industrie niet gespaard. Het handelsvolume in de DeFi sector kwam uit op $155 miljard, een daling van ongeveer 28 procent.

Hoewel CEX’s het dus procentueel zwaarder te verduren hadden dan decentrale exchanges (DEX), zijn gecentraliseerde exchanges nog altijd een stuk populairder. Ongeveer 89 procent van al het handelsvolume vindt plaats op CEX, de overige 11 procent op DEX. Daarmee komt dit ratio (CEX:DEX) wel voor het eerst sinds een jaar tijd weer onder de 90 procent uit.

Uniswap op Ethereum doet goede zaken

Binnen de opmars van DeFi is er een duidelijke winnaar. Dit is het platform Uniswap (UNI), een DEX op Ethereum (ETH). De aanval van de financiële toezichthouders in Amerika op gecentraliseerde exchanges deed veel handelaren ‘vluchten’ naar DeFi. Vooral Uniswap, het vlaggenschip van DeFi, was een populair toevluchtsoord. Uniswap zag in het tweede kwartaal zijn marktaandeel naar 70 procent stijgen.

Wat betreft gebruikte blockchains in de DeFi wereld is Ethereum nog altijd de onbetwiste nummer 1 met een marktaandeel van 63 procent. Aribtrum, een nieuw layer-2 network voor Ethereum, presteerde afgelopen kwartaal sterk en nam 17 procent van de DeFi activiteit voor zijn rekening.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement