Robin Hazekamp Robin Hazekamp
25/12/2023 10:26 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/12/2023 10:08

De crypto kerstrally: het geheim achter een jaarlijks fenomeen

Bitcoin-BTC
Nieuws
De crypto kerstrally: het geheim achter een jaarlijks fenomeen

Foto: Vicky Gosselin/Shutterstock

De kerstrally, ook wel santa claus rally genoemd, is een bekend fenomeen waarbij aandelen en crypto’s om mysterieuze redenen stijgen tijdens kerst. Er wordt veel gespeculeerd over wat de oorzaak kan zijn: vrije dagen, positiviteit, het einde van het jaar nadert etc. Maar wat zit er nou echt achter?

Crypto Rewind: alarmerende bitcoin crash, Uniswap rechtszaak en meer

Een positieve kijk op de crypto markt

Een van de meest genoemde redenen voor de koersstijgingen zijn feeststemmingen en optimisme. Door de zogeheten christmas cheer wordt de menselijke kijk op de wereld vaak een stukje positiever. Dit kan leiden tot wat meer impulsiviteit en optimisme om te investeren. Door een verhoogde koopdrang stijgt een aandeel of cryptocurrency al snel.

Daarnaast helpt het natuurlijk ook mee dat kerstmis vrije dagen zijn voor velen. Alhoewel men vaak bezig is met festiviteiten kan de afwezigheid van werk een aanleiding zijn om de aandacht naar crypto te verleggen. Er zit ook een voordeel aan: beleggers kunnen besluiten om bepaalde activa te kopen voor belastingdoeleinden aan het einde van het jaar.

Advertentie

Vrij uit te geven geld stijgt

Naast de positiviteit kan een stijging in de hoeveelheid vrij uitgeefbaar geld een aanleiding zijn. Gedurende de feestdagen ontvangt men veel geld, zowel in de vorm van cadeaus als kerstpakketten en eindejaarsbonussen. Doordat dit geld niet aan de kant gezet hoeft te worden is het besluit om het te investeren al snel gemaakt.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Een aanleiding voor de kerstrally: de kerstrally

Ironisch genoeg is het idee van een kerstrally al genoeg om een kerstrally te starten. Doordat dit voorheen een fenomeen is geweest, kan het ieder jaar weer terugkeren. Handelaren anticiperen op een stijging en kopen daarom bijvoorbeeld bitcoin (BTC) bij. Deze stijging aan aankopen kunnen al snel een koersstijging starten.

‘Halving maakt vraag naar bitcoin vijf keer hoger dan het aanbod’

Laag handelsvolume werkt eveneens

Alhoewel de vrije dagen een toename van koersen kan veroorzaken doordat er meer wordt gekocht, werkt het tegenovergestelde even goed. Doordat professionele handelaren vaak een dagje vrij hebben, is het handelsvolume in de aandelen sector, maar wellicht ook in de crypto sector, een stuk lager.

Een laag handelsvolume betekent lage liquiditeit, wat over het algemeen leidt tot een stijging van de koers. Het wordt dan namelijk lastiger om crypto te kopen of te verkopen, waardoor men er vaak voor kiest om hun crypto te houden.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie