Erik Juffermans Erik Juffermans
28/11/2023 13:33 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/11/2023 12:40

Ethereum oprichter: AI kan mens vernietigen, maar er is een uitweg

Nieuws
Ethereum oprichter: AI kan mens vernietigen, maar er is een uitweg

Foto: Usa-Pyon/Shutterstock

Er is de laatste tijd al veel gezegd en geschreven over artificial intelligence (AI), ook wel kunstmatige intelligentie. Ook Vitalik Buterin, oprichter van Ethereum (ETH), doet nu zijn duit in het zakje. In een blogpost geeft Buterin aan niet gerust te zijn over de toekomst van AI en wat de revolutionaire technologie voor de mensheid kan betekenen. Maar er is hoop.

Bitcoin-enthousiasme koelt af: handelsvolume particulieren keldert
Bitcoin-enthousiasme koelt af: handelsvolume particulieren keldert

Ethereum oprichter: AI kan de mensheid vernietigen

Buterin maakt een duidelijk onderscheid tussen AI en andere technologieën van de laatste eeuwen zoals het vliegtuig, vuurwapens en sociale media. AI heeft namelijk de potentie om een eigen bewustzijn en een eigen wil te ontwikkelen. Dit is iets wat we als mensheid nog nooit hebben meegemaakt en dit brengt nieuwe gevaren met zich mee.

“AI is een nieuwe vorm van bewustzijn die snel intelligenter wordt, en het heeft een serieuze kans om de mentale capaciteiten van mensen te ontstijgen en de machtigste ‘soort’ op aarde te worden,” aldus Buterin.

In dit ‘worst case scenario’ zou AI volgens Buterin zelfs de mensheid kunnen uitroeien als dit de ontwikkeling van AI ten goede zou komen. 

 Buterin verwijst hiervoor naar een recent onderzoek dat concludeert dat AI een 5-10 procent kans heeft om de mensheid te vernietigen. Voor dit onderzoek werden bijna vijfduizend AI-experts ondervraagd. 

Een andere optie: symbiose tussen mens en AI

Dit pad naar totale vernietiging is echter één van de mogelijke scenario’s in een wereld met AI. Buterin meent dat de ontwikkeling van AI ook beter kan uitpakken. Dan zal de mensheid echter meer controle over AI moeten vervaardigen. 

Volgens Buterin is een van de manieren om dit te doen de integratie van zogenaamde ‘brain-computer interfaces’ (BCI). Een voorbeeld van zo’n BCI is bijvoorbeeld de ‘Neuralink’ waar entrepreneur Elon Musk al vaak over heeft gesproken. Dit is een klein computertje verbonden met de hersenen. Dit klinkt uiteraard als science-fiction, maar de kans is groot dat we dergelijke integraties van biotech daadwerkelijk zullen zien in de toekomst.

Buterin denkt dat de toepassing van BCI de afstand tussen de mens en AI zou verkleinen. Dit zou volgens Buterin de ‘veilige route’ zijn in een wereld met AI. Buterin stelt dus twee mogelijke routes voor: vernietiging van de mens door AI, of een symbiose tussen de mens en technologie. 

We staan als mensheid voor een vork in de weg. Welke weg er genomen gaat worden zal de tijd leren, maar wat zeker is, is dat de komende jaren cruciaal gaan zijn voor de toekomst van de mens.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, 'slechtste week ooit'
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Nieuws nieuws

Crypto Ontbijt: Marktcrash, flinke uitstroom ethereum-ETF’s & nieuwe Mt. Gox ronde
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Advertentie
crypto-insiders-icon