Amber Bloemendaal Amber Bloemendaal
15/10/2022 13:05 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/10/2022 13:05

51% van Ethereum blokken voldoet aan OFAC-normen in afgelopen 24 uur

icon-ethereum
Ethereum nieuws
51% van Ethereum blokken voldoet aan OFAC-normen in afgelopen 24 uur

Foto: knipsdesign/Shutterstock

De Ethereum (ETH) blockchain heeft vrijdag een nieuwe mijlpaal bereikt, al is deze negatief. Dit blijkt uit gegevens van Labrys.. De afgelopen 24 uur volgde 51% van de blokken die werden geproduceerd de aanbevelingen van het OFAC.

OFAC staat voor Office of Foreign Assets Control van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het is verantwoordelijk voor de handhaving van economische sancties van de Verenigde Staten.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Ethereum censuur

De metriek houdt bij hoeveel blokken werden gebouwd door OFAC-conforme MEV-Boost relais sinds de Merge. Uit de gegevens van Labrys blijkt dat MEV-Boost relais het marktaandeel overnemen. MEV-Boost relais fungeren als vertrouwde bemiddelaars tussen blokproducenten en blockbouwers. 

Het merendeel van de blokken van de afgelopen dag werd geleverd door relais die transacties in verband met Tornado Cash uitfilterden om te voldoen aan OFAC. Tornado Cash is een crypto-mixer die transacties mengt om ze anoniem te maken. 

Het gebruik van de dienst werd voor alle Amerikaanse staatsburgers verboden, zo was eerder al in het ethereum nieuws te lezen.

Het is nog steeds mogelijk dat gesanctioneerde transacties op de Ethereum blockchain terechtkomen zoals die nu bestaat. Toch zal dit moeilijker worden naarmate meer validators (en relais) ervoor kiezen om dergelijke transacties te schrappen uit de blokken die ze verwerken.

Advertentie

Community spreekt zich uit

Onder andere via Twitter uitten gebruikers hun gevoelens over hoe de cijfers een mijlpaal vormen in de richting van censuur, met meer blokken die onder toezicht komen te staan. 

Martin Köppelmann, de medeoprichter van het Gnosis-handelsprotocol en een uitgesproken voorstander van het niet-censureren van Tornado Cash, reageert. Hij deelde een screenshot van de 51% OFAC-conforme blokken. 

Köppelmann pleitte: “Beste Flashbots team – ik heb velen van jullie persoonlijk gesproken en jullie hebben toegezegd actie te ondernemen als de censuur erger wordt – maar als het niet nu is, wanneer dan wel?”

Matt Cutler, de CEO en medeoprichter van Blocknative, die zijn eigen relay beheert, vertelde CoinDesk: “Flashbots is naar voren gekomen als een soort van de leidende relay en de leidende bouwer.” 

Cutler wilde niet expliciet zeggen of Blocknative’s relay zou censureren. Hij zei wel dat het “zal filteren op OFAC SDN (Special Designated Nationals) adressen op de From naar de To. Dat is iets dat we aan het implementeren zijn.”

Ethereum lijkt vooralsnog geen tekenen van censuurweerstand te vertonen. Het lijkt erop dat deze kwestie aan kracht zal blijven winnen naarmate meer blokken zich aansluiten bij het censureren van Tornado Cash-transacties.

Deel dit artikel
Amber Bloemendaal

Maar een klein deel van de crypto-investeerders is vrouw, terwijl uit studies blijkt dat vrouwen niet alleen even goed, maar vaak zelfs beter presteren op het vlak van rendement genereren op hun investeringen. Hier moeten we dus verandering in brengen! Amber is niet alleen geïnteresseerd in het investeren in crypto, maar ook in de blockchain-technologie erachter en blijft graag op de hoogte van alle nieuwste ontwikkelingen. Als redacteur hoopt zij de lezers (m/v/x) te informeren, inspireren en hen aan te sporen de crypto-wereld te ontdekken.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie