Erik Juffermans Erik Juffermans
12/09/2023 13:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/09/2023 13:00

Bitcoin & ethereum fondsen zien voor 4e week op rij flinke uitstroom

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Bitcoin & ethereum fondsen zien voor 4e week op rij flinke uitstroom

Foto: Nikolay132/Shutterstock

De populariteit van ethereum (ETH) is onder institutionele investeerders wel eens hoger geweest. Volgens een nieuw rapport van het crypto platform CoinShares zagen ethereum fondsen in 2023 de grootste netto uitstroom: $108 miljoen. Bitcoin (BTC) investeringsproducten zagen alleen al afgelopen week een uitstroom van $68,9 miljoen. 

De totale uitstroom voor crypto fondsen kwam afgelopen week op $59 miljoen uit.De institutionele interesse in de gehele crypto markt lijkt momenteel flink in te zakken, aldus CoinShares.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin en ethereum fondsen zien forse uitstroom

Het marktsentiment lijkt te verslechteren en de verkoopdruk neemt toe. Volgens James Butterfill van CoinShares ligt het sentiment onder institutionele beleggers erg laag. Het is namelijk al de vierde week op rij van uitstroom. Deze week lag de totale hoeveelheid outflows op $59 miljoen.

Afgelopen week zag ethereum zo’n $4,8 miljoen dollar aan outflows.  De asset die de grootste klappen krijgt te verduren is bitcoin (BTC), maar die fondsen zijn ook een stukje groter. $69 miljoen stroomde afgelopen wek uit bitcoin producten. Tegelijkertijd zagen bitcoin short fondsen juist een instroom van $15 miljoen, de grootste stijging sinds maart en een bevestiging van het negatieve sentiment.

Dollar blijft sterk presteren

De reden voor de aanhoudende verkoop van crypto is vrij simpel, aldus Butterfill. Dit heeft namelijk alles te maken met de huidige kracht van de Amerikaanse dollar. De Amerikaanse dollar index (DXY) boekt al acht weken op rij groene cijfers. Wanneer de dollar sterk is dan ervaren risk-on assets, zoals crypto, over het algemeen een waardevermindering. Wanneer de crypto markt weer een sterke opmars maakt, gaat dit vaak gepaard met een daling van de DXY.

Butterfill concludeert dat de crypto markt momenteel op een laag pitje staat: laag volumes, hoge outflows en toenemende shortposities. Investeerders kijken duidelijk nog even de kat uit de boom. Wanneer duidelijk wordt wat de Amerikaanse Federal Reserve van plan is zal deze apathische toestand wellicht wegtrekken.  

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie