Robin Hazekamp Robin Hazekamp
06/06/2023 15:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/06/2023 15:00

Ethereum community uit zorgen over Lido monopoliepositie

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum community uit zorgen over Lido monopolie

Foto: Shutterstock/Maurice NORBERT

De Ethereum (ETH) gemeenschap is bezorgd over de toenemende marktdominantie van lido (LDO), een Liquid Staking Derivative (LSD) project. De staking pool begint langzamerhand een monopolie te worden op de staking-markt en dat baart de community zorgen.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat is liquid staking op Ethereum?

Sommige cryptomunten maken gebruik van het proof-of-stake (PoS) model. In dit model worden transacties verwerkt door zogenaamde validators, investeerders die een minimum hoeveelheid staken. De stake is in dit geval de hoeveelheid tokens die men vastzet. Vastzetten houdt in dat je jouw tokens voor een bepaalde periode niet gebruikt om liquiditeit te verschaffen. In ruil hiervoor kun je een bepaald rendement verdienen.

Liquid staking verwijst naar het deponeren van ETH in een protocol dat het vervolgens samenvoegt met stortingen van andere gebruikers en de ETH namens hen inzet. In ruil daarvoor krijgen gebruikers een ander token dat hun ingezette positie vertegenwoordigt. In het geval van Lido ontvangen gebruikers staked ether of stETH.

Een probleem dat momenteel speelt, is dat Lido een enorme marktdominantie heeft opgebouwd. Maar liefst 74% van alle LSD zit momenteel in dit project. Lido’s stake heeft een omvang van 7 miljoen ethereum, wat gelijkstaat aan $13 miljard. De omvang van de stake is in de afgelopen maand met 12% gestegen. De omvang van het protocol druist tegen het principe van DeFi in, aangezien het niet erg decentraal op deze manier is. 

Advertentie

Centralisatie is een probleem

In een tweet schrijft de oprichter van The Daily Gwei, Anthony Sassano, dat hij de zorgen omtrent de centralisatie gepast vindt. Hij benadrukt dat gebruikers hun zorgen moeten uiten, niks doen zal niet helpen. Als men de beginnende monopoliepositie van Lido wil aanpakken, moet men betere LSD’s oprichten. Aangeven dat er iets mis gaat is echter slechts een eerste stap, het probleem moet vervolgens collectief aangepakt worden.

Ari Paul, de oprichter van BlockTower Central, reageerde hierop met de opmerking dat hij onder de indruk zou zijn als de Ethereum gemeenschap collectief het probleem oplossen. Hij schrijft dat het grootste probleem ontstaat als een project als Lido besluit om transacties te censureren om vervolging te vermijden.

Veel gebruikers zeggen dat Lido zo populair is omdat staking niet bepaald toegankelijk is. Het vereist kennis, onderzoek, risico en moeite en dat maakt het niet aantrekkelijk. Eén van de weinige partijen die dit probleem echt lijkt aan te pakken, is volgens Ethereum ontwikkelaar Eric Connnor het bedrijf Dappnode, dat hardware verkoopt waarbij geen technische kennis nodig is. Men kan ‘met 1 klik’ beginnen met staking. 

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie