Ivo Melchers Ivo Melchers
21/04/2023 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/04/2023 12:00

Ethereum gas fees stijgen hard door hype omtrent meme-coins

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Se venderá una pequeña parte tras la actualización de ETH - Glassnode

Foto: leksiv/Shutterstock

De transactiekosten op het Ethereum (ETH) netwerk, ofwel de gas fees, waren een van de grootste kritiekpunten van het netwerk tijdens de vorige bullmarkt. Tijdens periodes van hoge activiteit konden deze kosten enorm oplopen, waardoor gebruikers twee keer na moesten denken of het uitvoeren van de transactie überhaupt wel rendabel zou zijn. Toekomstige updates zouden de schaalbaarheid van de layer-1 blockchain moeten verbeteren, waardoor deze torenhoge transactiekosten voorkomen kunnen worden.

Te midden van een huidige hype omtrent enkele meme-coins zijn de gas fees op het moment wederom hard gestegen en staat het zelfs op het hoogste punt in enkele maanden.

Solana is nog lang niet waar het moet zijn, zegt oprichter
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Meme-coins dragen bij aan hoge ETH fees

De hoge transactiekosten hebben de dagelijkse inkomsten van Ethereum verveelvoudigd in vergelijking met Bitcoin (BTC). Terwijl enkele voorstanders van de Proof-of-Stake (PoS) blockchain de omzetgroei vierden, wezen vele anderen snel op de groeiende congestie op het netwerk en de moeilijkheid bij het verwerken van transacties.

Data van Santiment laat zien dat er een ongebruikelijke verschuiving heeft plaatsgevonden in de top tien ‘gas-burning’ altcoins. Normaal gesproken behoren ETH, wrapped ether (WETH) en Tether (USDT) tot de grootste bijdragers, maar nu zijn het met name meme-coins. Nieuwe activa als Trollcoin (TROLL), APED (APED) en BOBO (BOBO) hebben momenteel een grote bijdrage aan de hoge transactiekosten op het netwerk.

De gemiddelde gasprijs voor transacties op het Ethereum netwerk was 81,94 gwei op 20 april, een stijging van 60,82 gwei op 19 april en 44,42 gwei vorig jaar – een toename van 34,74% ten opzichte van 19 april en 84,46% ten opzichte van 20 april 2022.

Gwei is een denominatie van ether wat gelijk staat aan een miljardste van één ETH.

Advertentie

Ethereum community in discussie

Het belangrijkste argument van de voorstander van Ethereum is dat de hoge transactiekosten en de daaropvolgende hogere inkomsten de groeiende bruikbaarheid van netwerk benadrukken. Echter verwijzen velen vanuit de crypto-gemeenschap op twitter naar het feit dat de groeiende bruikbaarheid momenteel verwijst naar slechts een paar duizend gebruikers die gokken op meme-coins.

Verschillende twitteraars hebben tevens laten weten dat ze voor enkele honderden dollars aan gas fees moesten betalen, terwijl anderen klaagden over het feit dat de transactiekosten hoger waren dan de originele transactie zelf.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie