Ivo Melchers Ivo Melchers
18/01/2023 19:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/01/2023 19:02

Ethereum layer-2 Optimism overtreft Arbitrum in transactievolume

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Se venderá una pequeña parte tras la actualización de ETH - Glassnode

Foto: leksiv/Shutterstock

Onlangs kon je in het Ethereum nieuws lezen dat layer-2 schaaloplossingen op Ethereum (ETH) steeds populairder aan het worden zijn. Het aantal transacties van Optimism (OP) en Arbitrum is in de afgelopen drie maanden flink gestegen. In dezelfde periode is het transactievolume op Ethereum juist met 33% gedaald, waardoor de twee schaaloplossingen bij elkaar opgeteld meer transacties hebben verwerkt dan Ethereum zelf.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Optimism presteert beter dan Arbitrum

De twee op Ethereum gebaseerde layer 2-schaaloplossingen hebben de afgelopen maand een sterke divergentie in transactieactiviteit gezien, waarbij Optimism sinds december Arbitrum overtreft.

Op 12 januari heeft Optimism een totaal van 800.235 transacties verwerkt en Arbitrum een totaal van 349.759 transacties. Hiermee noteerde Arbitrum een transactievolume van maar liefst 56% minder dan Optimism. Gedurende de maand november en de eerste helft van december lagen de transactievolumes nog een stuk dichter bij elkaar.

De toegenomen transacties op optimism hebben plaatsgevonden omdat de token een van de beste presteerders was in layer 1- en layer 2- protocollen. Arbitrum heeft geen eigen token en marktdeelnemers zijn mogelijk op zoek naar nieuwe manieren om blootstelling te krijgen, aangezien liquide staking-derivaten zoals Lido en Rocket Pool ook goed presteerden.

Dergelijke activiteit op Optimism kan dienen als een voorspellende indicator van toekomstige interesse van investeerders in het blockchain ecosysteem, aangezien het kopers van onderliggende tokens en gebruikers van gedecentraliseerde applicaties (dApps) suggereert die op Optimism zijn gebouwd.

De koers van OP staat, ondanks een daling van bijna 8% in de afgelopen dag, nog altijd flink in het groen ten opzichte van enkele weken geleden. Op 1 januari stond de koers op zo’n $0,91, maar op het moment van schrijven is de koers $1,71 volgens data van CoinMarketCap.

Ethereum schaaloplossingen: optimistic rollups

Optimism en Arbitrum zijn zogenoemde ‘optimistic rollups’. Hierbij worden meerdere transacties gebundeld in één transactie. De naam van het protocol komt voort uit het feit dat alle validators optmistisch aannemen dat alle gebundelde transacties veilig zijn. Validators hebben vervolgens één week de tijd om de volledige bundel te controleren op frauduleuze transacties.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie