Ethereum-oprichter: “Crypto moet zich in komende 10 jaar bewijzen”

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum-oprichter: “Crypto moet zich in komende 10 jaar bewijzen”

Foto: thvideostudio/Shutterstock

Vitalik Buterin, excentriekeling en oprichter van Ethereum (ETH), sprak tijdens een besloten persconferentie in Seoul naar aanloop van het EthSeoul event. De medeoprichter van Ethereum besprak de ZK-Rollup-technologie. Dit is een layer 2 oplossing dat bovenop de Ethereum-blockchain werkt en uiteindelijk de transactiesnelheid van het netwerk zal verhogen. Daarnaast benoemde de Canadees met Russische roots dat de komende jaren cruciaal zullen zijn voor crypto.

Buterin is optimistisch over de toekomst van Ethereum maar legt uit dat er nog uitdagingen in het verschiet liggen. Onder andere zijn zaken als het schaalbaar maken van Ethereum en bescherming tegen toekomstige kwantumcomputer aanvallen, belangrijke uitdagingen die moeten worden opgelost. 

De tijd tikt voor crypto

Buterin benadrukt de essentie dat cryptoprojecten binnenkort hun nut in een open markt bewijzen. Om Buterin te quoten: “Ik denk dat crypto de komende 10 jaar moet transformeren in iets dat niet gebaseerd is op beloften, maar daadwerkelijk nuttig is”.

Verder erkent Buterin dat schaalbaarheid hierbij een groot probleem is. Zo zijn er veelbelovende ideeën, maar is schaalbaarheid de reden waardoor deze ideeën in de praktijk niet levensvatbaar zijn. 

ZK-Rollup technologie op Ethereum

Voortbordurend op de schaalproblemen waar Ethereum mee te maken heeft, sprak Buterin zijn enthousiasme uit voor de komende golf van Layer 2 oplossingen. Buterin is er van overtuigd dat ZK-Rollups zullen prevaleren boven de Optimistic Rollups.

Een Optimistic Rollup verwerkt transacties buiten de Ethereum blockchain waardoor congestie op de basislaag wordt verminderd en de schaalbaarheid wordt verbeterd. ZK-Rollups zijn hier de verbeterde versie van. De snelheid van on-chain verwerking is een fundamenteel voordeel van zero-knowledge rollups ten opzichte van Optimistic Rollups. 

Op het moment is ZK technologie nog moeilijk te bouwen en er zijn dan ook veel uitdagingen. Optimistic Rollup-technologie is al een stuk volwassener. Buterin verwacht dat op de lange termijn alle projecten gaan overstappen naar ZK technologie.

Veiligheid tegen kwantumcomputers

Buterin voegde ook een waarschuwing toe dat Ethereum ergens in de verre toekomst rekening moet houden met de ontwikkelingen van kwantum computers. Hij benadrukte dat Ethereum zich moet aanpassen om kwantumveiligheid te garanderen. Dit vergt nieuwe vormen van cryptografie.

Crypto-sceptici hebben er vaak op gewezen dat kwantumcomputers blockchain te niet kunnen doen. Buterin is er stellig in dat het nog een tijd zal duren voordat Ethereum veranderingen hoeft door te voeren. Bij Ethereum hebben ze voortdurend contact met onderzoekers die aan het kwantumprobleem blijven werken en steeds betere algoritmes maken. Voor nu lijkt het kwantumprobleem nog ver weg.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie