Erik Juffermans Erik Juffermans
12/01/2024 17:25 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/01/2024 16:57

Ethereum oprichter stelt fikse wijziging van het netwerk voor

Bitcoin-BTC Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum oprichter stelt fikse wijziging van het netwerk voor

Foto: Vladimka production

Vitalik Buterin, de medeoprichter van Ethereum (ETH), heeft een wijziging voorgesteld voor de werking van het netwerk. De voorgestelde wijziging heeft betrekking op de ‘gas limiet’ van het netwerk. Hij zou graag zien dat de gas limiet per block stijgt met 33 procent. Dat meldt hij via een vragenronde op Reddit.

Ethereum wordt dé keuze voor institutionele beleggers met ETF in mei
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Wat is de ETH gas limiet?

Ten eerste moeten we even uitleggen wat deze gas limiet precies inhoudt. De gas limiet is de totale computercapaciteit per Ethereum block. Deze waarde wordt uitgedrukt in gwei, en hierbij is één gwei is een miljardste deeltje van één ethereum token. De huidige gas limiet per block ligt op 30 miljoen gwei. Buterin zou graag een stijging hiervan zien naar 40 miljoen gwei per block.

“Ik denk eerlijk gezegd dat een gas limiet stijging zelfs vandaag de dag redelijk zou zijn.”

Aldus Buterin. Maar wat zou een stijging van deze limiet precies betekenen? Simpelweg zou het betekenen dat er meer transacties in een block passen, en dit zou weer leiden tot een snellere verwerking van transacties. De capaciteit van het Ethereum netwerk zou dus een flinke boost krijgen. 

Meer transacties per block leidt echter ook tot een hogere druk op hardware. Ook maakt het de blockchain wellicht kwetsbaarder voor aanvallen. 

Advertentie

Ethereum schaalbaarheid

Sinds de geboorte van Ethereum is de gas limiet langzaam gestegen. Zo lag dit limiet in 2015, vlak na de start van het netwerk, op 3 miljoen gwei. Sinds drie jaar geleden ligt het limiet dus op 30 miljoen gwei. Dit is overigens de langste tijd dat het limiet niet is verhoogd. Volgens Buterin is het dus hoog tijd voor een boost van de capaciteit.

Hoewel Ethereum naast Bitcoin (BTC) veruit de grootste blockchain is, is de schaalbaarheid van het netwerk nog altijd een punt van kritiek. Zo zou het Ethereum netwerk niet in staat zijn om snel grote hoeveelheden transacties te verwerken. Een verhoging van de gas limiet zou een stap richting een verhoogde schaalbaarheid zijn.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie