Erik Juffermans Erik Juffermans
07/03/2023 18:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/03/2023 18:30

Ethereum oprichter Vitalik Buterin dumpt $700 duizend aan ‘shitcoins’

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Fundador de Ethereum se deshace de

Foto: Alexey Smyshlyaev / Shutterstock.com

De oprichter van Ethereum (ETH), Vitalik Buterin, heeft op maandag een grote hoeveelheid crypto verkocht. Analysebedrijf Lookonchain meldt op basis van Etherscan data dat Buterin zo’n 700 duizend dollar aan tokens heeft ingewisseld. Deze “shitcoins” heeft Buterin over de afgelopen jaren als cadeau ontvangen. Hij ruilde de tokens voor ether in. Wat Buterin met de opbrengst zal doen, is nog niet bekend.

Effect Ethereum update: aantal transacties ontploft
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Vitalik dumpt shitcoins

De tokens die Buterin verkocht waren CULT, SHIK en MOPS. Het zijn allemaal zogenaamde memecoins, waarvan de laatste zelfs drastisch steeg nadat bekend werd dat Buterin deze had gedumpt. De koers van MOPS steeg vanochtend met een ongekende 2000%.

Er is een grote kans dat Buterin de opbrengsten niet voor zichzelf houdt. Tijdens de pandemie doneerde Buterin namelijk meer dan 1 miljard dollar aan het covid fonds van India. De 1 miljard dollar doneerde hij in de vorm van Shiba Inu (SHIB) tokens die hij ook als cadeau had gekregen.

Iets recenter doneerde hij ook aan organisaties actief in het door aardbevingen getroffen gebied in Turkije en Syrië. Hij doneerde toen 410 ether aan hulporganisaties, toen ongeveer iets meer dan 200 duizend dollar waard. 

Buterin is kritisch op Ethereum

Zoals gezegd is Buterin de oprichter van het Ethereum netwerk, maar dat betekent niet dat hij geen kritiek heeft op zijn netwerk. Vorige week gaf hij aan in een blogpost dat er voor het netwerk nog heel veel werk aan de winkel is. 

Zo is het momenteel onmogelijk om ethereum in het dagelijkse leven te gebruiken voor simpele transacties. Buterin schreef hij in het verleden heeft geprobeerd in koffiezaakjes met ether te betalen. Hoge transactiekosten en andere technische mankementen bemoeilijkte dit proces echter aanzienlijk.

Ondanks dat de transactiekosten een stuk lager zijn dan op sommige momenten in de afgelopen bullmarkt, zijn ze nog steeds aan de hoge kant. Volgens Dune Analytics kost een transactie op het DeFi platform Uniswap momenteel iets meer dan vijf dollar. Een reguliere transactie van ethereum kost iets minder dan één dollar.

Veel minder dan een jaar of twee geleden dus, maar voordat we een kopje koffie kunnen kopen met ETH moet er, zoals Buterin zegt, nog veel verbeteren.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie