Simon Bosch Simon Bosch
28/01/2024 20:49 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/01/2024 21:59

Ethereum verbreekt belangrijk crypto record, ondanks problemen

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum verbreekt belangrijk crypto record, ondanks problemen

Foto: Valeriya Zankovych/Shutterstock

De prestaties van de ethereum koers waren in 2023 sterk, maar konden niet opboksen tegen bitcoin. De token steeg in een jaar met 100%, terwijl de bitcoin koers een prijstoename van 150% neerzette. Dat neemt niet weg dat het Ethereum-netwerk er bijzonder sterk voor staat. En dan specifiek op het gebied van staking. Deze functie van de blockchain is namelijk nog nooit zo succesvol geweest als nu.

Fidelity waarschuwt: ‘bitcoin is niet langer goedkoop’
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Recordbedrag in Ethereum stakingcontract

Dat blijkt uit gegevens van IntoTheBlock. Ongeveer 24,3% van alle ETH zit vast in het stakingcontract, wat een hoger percentage is dan ooit tevoren. In totaal gaat het om ongeveer 29,1 miljoen ETH, wat bij de huidige koers ongeveer 66 miljard dollar waard is. Ook absoluut gezien is dit een record; sinds de Merge-upgrade in september van 2022 is het netwerk immers meestal deflatoir. Het aantal coins groeit over het algemeen dus niet meer.

Of dit betekent dat staking ook populairder is dan ooit is niet duidelijk; de maatstaf meet namelijk niet het aantal deelnemers. Het zou kunnen dat de bedragen voornamelijk afkomstig zijn van grote investeerders.

Advertentie

ETH staking populair, ondanks problemen

Ondertussen heeft het Ethereum (ETH) netwerk te kampen met de nodige uitdagingen. Eind vorig jaar pleitte Ethereum-medebedenker Vitalik Buterin nog voor het terugkeren naar de ‘oude kernwaarden’. Dit sloeg op decentralisatie, censuurresistentie en neutraliteit. Dat zou nu ver te bekennen zijn, zo zorgt speciale software er al sinds 2022 voor dat bepaalde transacties die niet voldoen aan Amerikaanse sancties niet verwerkt kunnen worden.

Ook de enorme drukte op het netwerk is een probleem. Transactiekosten liggen hierdoor erg hoog, en het duurt soms lang voordat een transactie is verwerkt. De centralisatie is ook te merken doordat slechts één validator het overgrote deel van de transacties verwerkt – bijna 80% zelfs. Dit verergert het probleem van de netwerkdruk nog meer.

Wél positief is dat er ook voor ethereum flink wat aanvragen voor spot-ETF’s liggen bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Nu vergelijkbare fondsen voor bitcoin (BTC) zijn goedgekeurd, is de hoop dat de goedkeuring voor de ETH-fondsen minder lang zal duren.

Vragen over dit nieuws? Doe gratis mee met onze bruisende Discord-community van meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie