Simon Bosch Simon Bosch
28/01/2024 20:49 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/01/2024 21:59

Ethereum verbreekt belangrijk crypto record, ondanks problemen

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum verbreekt belangrijk crypto record, ondanks problemen

Foto: Valeriya Zankovych/Shutterstock

De prestaties van de ethereum koers waren in 2023 sterk, maar konden niet opboksen tegen bitcoin. De token steeg in een jaar met 100%, terwijl de bitcoin koers een prijstoename van 150% neerzette. Dat neemt niet weg dat het Ethereum-netwerk er bijzonder sterk voor staat. En dan specifiek op het gebied van staking. Deze functie van de blockchain is namelijk nog nooit zo succesvol geweest als nu.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Recordbedrag in Ethereum stakingcontract

Dat blijkt uit gegevens van IntoTheBlock. Ongeveer 24,3% van alle ETH zit vast in het stakingcontract, wat een hoger percentage is dan ooit tevoren. In totaal gaat het om ongeveer 29,1 miljoen ETH, wat bij de huidige koers ongeveer 66 miljard dollar waard is. Ook absoluut gezien is dit een record; sinds de Merge-upgrade in september van 2022 is het netwerk immers meestal deflatoir. Het aantal coins groeit over het algemeen dus niet meer.

Of dit betekent dat staking ook populairder is dan ooit is niet duidelijk; de maatstaf meet namelijk niet het aantal deelnemers. Het zou kunnen dat de bedragen voornamelijk afkomstig zijn van grote investeerders.

Advertentie

ETH staking populair, ondanks problemen

Ondertussen heeft het Ethereum (ETH) netwerk te kampen met de nodige uitdagingen. Eind vorig jaar pleitte Ethereum-medebedenker Vitalik Buterin nog voor het terugkeren naar de ‘oude kernwaarden’. Dit sloeg op decentralisatie, censuurresistentie en neutraliteit. Dat zou nu ver te bekennen zijn, zo zorgt speciale software er al sinds 2022 voor dat bepaalde transacties die niet voldoen aan Amerikaanse sancties niet verwerkt kunnen worden.

Ook de enorme drukte op het netwerk is een probleem. Transactiekosten liggen hierdoor erg hoog, en het duurt soms lang voordat een transactie is verwerkt. De centralisatie is ook te merken doordat slechts één validator het overgrote deel van de transacties verwerkt – bijna 80% zelfs. Dit verergert het probleem van de netwerkdruk nog meer.

Wél positief is dat er ook voor ethereum flink wat aanvragen voor spot-ETF’s liggen bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Nu vergelijkbare fondsen voor bitcoin (BTC) zijn goedgekeurd, is de hoop dat de goedkeuring voor de ETH-fondsen minder lang zal duren.

Vragen over dit nieuws? Doe gratis mee met onze bruisende Discord-community van meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Lancering ethereum ETF's groot succes: explosie in eerste kwartier
Lancering ethereum ETF’s groot succes: explosie in eerste kwartier
Crypto Journaal: bullmarkt begint, ethereum ETF start & meer
Crypto Journaal: bullmarkt begint, ethereum ETF start & meer
Crypto-analist voorspelt ethereum prijs na ETF succes
Crypto-analist voorspelt ethereum prijs na ETF succes
Advertentie