Thom Derks Thom Derks
12/01/2023 16:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/01/2023 16:05

Ethereum wallet MetaMask waarschuwt voor nieuwe crypto oplichting

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum wallet MetaMask waarschuwt voor nieuwe crypto oplichting

Foto: Satheesh Sankaran/Shutterstock

MetaMask is een  bekende software wallet die puur en alleen werkt voor crypto op de Ethereum (ETH) blockchain. Het is een non-custodial oplossing, wat betekent dat de gebruikers in essentie de volledige de baas zijn over hun eigen assets. Dat is enorm krachtig, maar ook gevaarlijk, omdat gebruikers verantwoordelijk zijn voor hun eigen beveiliging. Dat gaat helaas nog weleens mis en ook nu lijkt er sprake te zijn van een nieuwe manier van oplichting.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Nieuwe manier van crypto oplichting

MetaMask zelf waarschuwt hierover en spreekt van het zogenaamde “vergiftigen van adressen.” Het gaat om een nieuwe vorm van oplichting, waarbij kwaadwillenden nieuwe adressen maken die lijken op de adressen van gebruikers.

Ze gebruiken geavanceerde software om de transacties van gebruikers in kaart te brengen en vervolgens een lijkend adres te creëren. Daarna sturen de oplichters een verwaarloosbare hoeveelheid crypto naar het adres in kwestie, dat aan het begin en einde dezelfde tekenreeks kent. Alleen in het middenstuk is het adres iets anders.

Door dit te doen “vergiftigt” de hacker jouw adres en is de hoop dat jij per ongeluk dit adres pakt voor een volgende transactie. Deze manier van oplichting leunt op de potentiële luiheid van gebruikers, die niet alles controleren voordat ze een transactie versturen. Iets wat jammer genoeg nog redelijk vaak voorkomt.

Advertentie

Hoe kun je dit voorkomen?

Het voorkomen van de vergiftiging van je adressen is lastig, met name omdat het moeilijk is om dit te spotten. Zodra de gebruiker in kwestie de fondsen richting de hacker stuurt, is het vanwege de aard van de technologie ook onmogelijk om het geld terug te krijgen. In die zin is het dus vooral belangrijk om scherp te zijn en rustig de tijd te nemen voor transacties.

Als je een transactie verstuurt, controleer dan het volledige adres voordat je op verzenden klikt. In principe werkt deze vorm van oplichting alleen als gebruikers de adressen kopiëren uit hun transactiegeschiedenis, want daar proberen de hackers stiekem in te komen. Wat dat betreft adviseert MetaMask gebruikers om dat niet meer te doen, want dan zit je sowieso veilig.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie