Ethereum’s Vitalik Buterin waarschuwt voor fusie van AI en crypto

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum's Vitalik Buterin waarschuwt voor fusie van AI en crypto

Foto: Alexey Smyshlyaev/Shutterstock

Vitalik Buterin, de bekende oprichter van Ethereum (ETH), is vandaag jarig, maar hij heeft een belangrijkere mededeling voor de crypto wereld dan zijn verjaardag.

Op 30 januari waarschuwt de programmeur voor het combineren van blockchain, de technologie achter crypto, met artificial intelligence (AI), ofwel kunstmatige intelligentie.

De fusie van crypto en AI

Buterin roept in een blogartikel ontwikkelaars op tot voorzichtigheid bij het integreren van AI met blockchain.

In het blogartikel uit hij zijn zorgen over de fusie van deze twee technologieën. Hoewel hij aangeeft dat hij waarde ziet in de combinatie van deze technologieën, waarschuwt hij ook dat de risico’s niet onderschat moeten worden.

Zo ziet hij bijvoorbeeld een voordeel in het gebruik van AI bij het veilig navigeren van handel. Zo kunnen nieuwe handelaren eenvoudig uitleg krijgen wat ze moeten doen om veilig transacties uit te voeren. De AI zou ook kunnen helpen bij het detecteren van oplichting.

“Het is belangrijk om voorzichtig te zijn: als iemand b.v. een voorspellingsmarkt of een stablecoin die een AI-orakel gebruikt, en het blijkt dat het orakel aangevallen kan worden, dat is een enorme hoeveelheid geld die in een oogwenk zou kunnen verdwijnen.”

Het grootste risico ligt volgens Buterin echter in het gebruik van AI voor het handhaven van regels binnen crypto systemen.

Ethereum oprichter waarschuwt voor open en gesloten AI-modellen

Open-source AI-modellen zijn volgens de programmeur momenteel nog bijzonder kwetsbaar voor aanvallen. Kwaadwillende actoren kunnen gemakkelijk de code inspecteren en hun aanvallen optimaliseren.

Gesloten AI-modellen zijn wellicht veiliger door hun obscuriteit, zegt Buterin, maar door hun gebrek aan transparantie is het vaak moeilijk om te achterhalen hoe ze precies werken en of ze onpartijdigheid garanderen. Dat laatste is toch wel heel belangrijk in de decentrale wereld van blockchain en crypto.

Buterin ziet dan ook de creatie van een gedecentraliseerde AI die efficiënt gebruik maakt van crypto en blockchain als de grootste uitdaging.

“De meest uitdagende om het goed te krijgen zijn applicaties die blockchains en cryptografische technieken proberen te gebruiken om een ‘singleton’ te creëren: een enkele gedecentraliseerde vertrouwde AI waar een applicatie voor een bepaald doel op zou vertrouwen.”

Dergelijke applicaties zouden veel potentie hebben volgens Buterin, maar de Ethereum oprichter benadrukt dat ook zo’n systeem kan falen.

Buterin concludeert dat hij erg veel potentie ziet in de fusie tussen AI en blockchain. Het is echter volgens hem ook essentieel dat ontwikkelaars hieromtrent voorzichtig te werk gaan.

Er zijn namelijk nog heel veel manieren hoe de onderliggende systemen kunnen falen en daar kan veel geld meer verloren gaan.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Kevin Schijven is sinds mei 2018 werkzaam bij Crypto Insiders en vervult daar de rol van (eind)redacteur. Met een achtergrond in ICT en bedrijfskunde, gevolgd door rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit, brengt hij een unieke mix van vaardigheden mee. Zijn interesse in cryptocurrency ontstond door de potentie om een bedrijf op te bouwen rond nieuwe technologie. Kevin heeft inmiddels duizenden artikelen geschreven en is gespecialiseerd in het laatste crypto nieuws.

Net binnen
Trending
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Ethereum ETF’s kunnen $15 miljard ophalen tegen eind 2025
Bitcoin stabiel richting all-time high, Ethereum blijft fors achter
Bitcoin naar $200.000, belangrijke ETF-goedkeuring verwacht
Ethereum ETF’s stunten op Wall Street – nieuwe recordkoers in zicht
Ethereum ETF’s kunnen nog wel even duren, zegt SEC-hoofd Gary Gensler
Ethereum-revolutie nabij: Laatste horde voor ETH ETF’s genomen
Advertentie